De stokrozen zijn er weer, een stuk later dan vorig jaar

Stokrozen in volle bloei op de Admiralengracht in De Baarsjes
Hoogstins2024

In de geveltuinen in West -zoals hier op de Admiralengracht- poppen sinds eind vorige week de stokrozen open. De bloemen markeren altijd het begin van de zomer, die dit jaar een tijdje op zich liet wachten. Vorig jaar registreerden we de eerste bloeiers al op 3 juni. Dit jaar moesten we dus wachten tot het einde van de maand totdat de rozen zich openen. Waarschijnlijk komt dit door het koude en natte voorjaar.
De veelkleurige bloemen die je de komende tijd in geveltuintjes en bij boomspiegels ziet bloeien, houden van warmte en luwte en daardoor doen ze het prima in de stad.
Wie stokrozen voor de eigen deur wil hebben, kan natuurlijk naar het tuincentrum gaan om ze te halen. Nog leuker is een paar zaaddoosjes proberen te bemachtigen als de planten zijn uitgebloeid. Uitzaaien kan vervolgens in de geveltuin of een boomspiegel.
Verwacht echter niet dat ze het volgende jaar al meteen in volle bloei staan, maar pas het jaar daarop. Maar wie ze eenmaal in de tuin heeft, kan ieder jaar genieten van de stokroos. De plant zaait zichzelf namelijk vanzelf uit. Overigens houden de planten van ‘arme’ grond, maar ze hebben als het heel droog is wel water nodig.

DeWestkrant