Mee met de buurtconciërge – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

    Het was woensdagmorgen toen ik aankwam op de werf aan de Van Hogendorpstraat. Vaak mag ik op de woensdagochtend een rondje meerijden met de mannen van de werf. Dan ga ik mee vegen, afval ophalen of de wegen en groen onderhouden. Dan ga ik weer fris en fruitig vol met goede ideeën en wensen naar kantoor. Vandaag mag ik mee met de buurtconciërge van Bos en Lommer. Inmiddels heb ik mijn eigen setje kleding liggen op de werf dus mijn jas maatje S en schoenen met maat 36 liggen al klaar als ik binnenkom.

    We hebben in West twee buurtconciërges. Zij zijn de schakel tussen de gemeente en de bewoners en ondernemers. Zij letten op als er iets niet goed gaat, zoals afvalcontainers die stuk zijn of als ergens veel afval ligt op de stoep. Als ondernemers afval verkeerd aanbieden gaan zij met hen in gesprek. Ook als bewoners vragen of klachten hebben, kunnen ze bij de buurtconciërge terecht. Zij zijn dus echt onze ogen in de wijk als het gaat om schoon en afval. 

    Ik moest goed opletten, terwijl ik met hem meerijd. We letten op alles wat we tegenkomen. Van kapotte prullenbakken, naar volle vuilniszakken naast de container tot koelkasten en wasmachines in de berm. We spreken een aannemer aan die met oud steigerhout een parkeerplek bezet houdt, want dat mag natuurlijk niet. Ondertussen praten we over zijn werk als buurtconciërge. Over hoe meldingen van bewoners beter afgehandeld kunnen worden en hoe alle afvalzakken naast de containers het beste aangepakt kunnen worden.

    Dit helpt mij om echt te begrijpen wat er nodig is om West schoon te houden. Ik neem zijn wensen en ideeën mee in de gesprekken die ik daarna voer met de directie Afval en Schoon. De buurtconciërge is altijd in de buurt, zo komen we elkaar vaak tegen in de kantine op het Bos en Lommerplein. Dan nemen we even de stand van zaken door. Wat is er vies, wat is er schoon en heeft hij nog iets opvallends gezien. Het zijn helden in de uitvoering. Binnenkort krijgt ons stadsdeel er een nieuwe buurtconciërge bij. Daar ben ik heel blij om. Meer ogen voor minder afval op straat.

    DeWestkrant