De 9 opmerkelijkste warme drankjes van Amsterdam-West

Wild & The Moon: plantaardige melk met rauwe cacao, esdoorn en een zwam (chaga). (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

In West kan het zomaar zijn dat er tarwegras in je latte zit of er een meringue op je warme choco dobbert. We hebben de opvallendste warme drankjes van de buurt op een rij gezet.

Abyssinia, Jan Pieter Heijestraat 190: Ethiopische koffie met popcorn en wierook (1)
Abyssinia in Oud-West is niet ‘slechts’ de naam van een eetcafé, maar ook van een kapper en supermarkt met Oost-Afrikaanse levensmiddelen. Elke dinsdag en woensdag kun je in het restaurant de meest exotische koffie van West bestellen: een pot van klei (jebena) met kruidige Ethiopische koffie, inclusief popcorn en wierook.

Ao Bar, Van Hallstraat 97: blauwe chocolademelk (2)
Deze koffiebar in Westerpark verzint steeds iets anders om zich te onderscheiden van de concurrentie. Een van de laatste vondsten is de blauwe chocolademelk waarvan de smurfen uit hun dak zouden gaan. De drank, die minder zoet is dan je zou denken, bestaat uit witte chocolademelk en een scheutje van de natuurlijke kleurstof spirulina. Deze blauwgroene alg staat te boek als superfood.

Ikaria, Bilderdijkstraat 108: Almond Wheatgrasse Latte (3)
Het publiek bij deze kiosk in Oud-West is soms zo hip dat het pijn aan je ogen doet. De klanten eten het liefst zo verantwoord mogelijk en draaien hun mond niet om voor tarwegras in een latte van amandelmelk.

Salvo, Tweede Hugo de Grootstraat 9: Hot Choco met burned meringue (4) + Biscoff Latte (5)
Deze Italiaanse bakkerij is dé hit van Westerpark. De eigenaren werken keihard om dat zo te houden. Hun fantasie draait dagelijks overuren om wéér iets te nieuws aan te kunnen bieden. Zo hebben Limau en haar man de komende tijd warme chocolademelk met licht gebrande merengue voor je. Wie dol is op de speculaaskoekjes van Lotus Biscoff mag eigenlijk de latte met een beetje speculaaspasta erin plus een knapperig koekje on top niet missen.

Teabar T’s, Jan Evertsenstraat 89: Butterfly Blue Tea (6)
Ontspannen plek midden in De Baarsjes waar de crew thee trekt van losse blaadjes of hun kersverse eigen theezakjes. De kruidige theeën met melk zijn er razend populair, maar misschien is het een idee om je te laten verrassen door de Butterfly Blue Tea, een kruidenthee met citroengras en lavendel die naar het schijnt ‘magical’ is.

Wakuli, Jan Pieter Heijestraat 76: Turmeric Latte (7)
Wakuli is niet zomaar een koffiebranderijtje met barretjes in Oud-West en de rest van de stad. Het bedrijf is namelijk vrij hot bij investeerders, zoals we in dit stuk schreven. Anyway, de keten blijft graag in beweging en heeft ieder seizoen andere specialiteiten. In de winter is dat onder meer de Turmeric Latte. Dit drankje, dat ook faam geniet als Golden Milk, bestaat uit melk, turmeric (geelwortel), zwarte peper en gember. Indiërs drinken het al eeuwenlang: volgens hen is kurkuma rijk aan antioxidanten en is het goed voor de spijsvertering.

Wild & The Moon, Kinkerstraat 334: Chocolate Chaga (8) + Bulletproof Coffee (9)
Stap je bij deze zaak in Oud-West binnen, dan is het handig als je goed in je superfoods-vocabulaire zit. De internationale keten waartoe dit filiaal behoort, strooit namelijk geestdriftig met zulke ingrediënten. In de mix van plantaardige melk met rauwe cacao en esdoorn zit bijvoorbeeld chaga, een paddenstoel die voornamelijk groeit op de barst van berkenbomen in koude klimaten. Toen ik de chocolademelk kreeg, kon ik het niet laten om aan mijn kopje te ruiken; meurt zoiets eigenlijk? Dat bleek niet zo te zijn, maar de smaak was vrij non-descript. Al proefde ik iets bitters op de achtergrond. Lekker kan ik het niet noemen. Gelukkig schijnt het wel gezond te zijn; de zwam zou een sterk antibacteriële en ontstekingsremmende werking hebben. De Bulletproof Coffee is ook al zo’n slim drankje. De goede vetten in dit drankje, zoals een concentraat van kokosolie en ghee (geklaarde boter), zouden een positieve invloed op je hersenen hebben en je helpen om de hele dag energiek te voelen.