De Baarsjes is een focacceria rijker

Proeflokaal Vesp verkoopt ook Italiaanse broodjes

Proeflokaal Vesp. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Vesp in de Vespuccistraat profileert zich als ‘proeflokaal door én voor de buurt’. Omdat de eigenaar wil dat iedereen een kopje koffie kan bestellen, kost een cappuccino maar 2,50 euro. Vanaf 2 maart kun je daar elke zaterdag vers Italiaans platbrood bij eten.

Vesp in de Vespuccistraat 53H is een zaak in ontwikkeling. Op zaterdag 3 maart zetten Floris Reurts en zijn team een nieuwe stap. Vanaf die dag ruikt het bij Vesp elke zaterdag naar verse focaccia’s en kun je er van 10.00 tot 15.00 uur je tanden in zetten. Het beroemde platbrood uit de streek rond Genua (Ligurië) wordt gemaakt door Nico, een vriend van Floris. 

Olijfolie van Gkazas
Deze Italiaan is eigenaar van Nico’s Trattoria aan de Contactweg, een zaak waar hij pastaworkshops geeft en erop los bakt. Elke zaterdag belegt hij vier verschillende broodjes, twee met vlees en twee met groenten (8 tot 11 euro). Dikke kans dat hij de broodjes bedruppelt met olijfolie van Gkazas. De eigenaar van Vesp is ook mede-eigenaar van dit merk.

Serial entrepreneur
Sowieso is Floris een serial entrepreneur. De bedrijfseconoom heeft namelijk eveneens storytelling & onlinemarketingbureau Brandclick. Volgens zijn LinkedIn-profiel wil hij ‘mensen uitdagen betere keuzes voor zichzelf en hun omgeving te maken’. Als dat je missie is, dan kun je natuurlijk niet aankomen met zomaar een eettentje. Dát wil Vesp dan ook niet zijn. De zaak, die sinds eind januari is geopend, profileert zich als ‘proeflokaal door én voor de buurt’ en gaat eet-projecten een podium geven.

Stadspas
Het sociale karakter van Vesp blijkt uit de samenwerking met de Urban Talent Academy, waardoor uitgestroomde scholieren de kans krijgen om bij Vesp aan de slag te gaan. Om te zorgen dat het proeflokaal voor iedereen toegankelijk is, zullen mensen met een Stadspas korting krijgen. “We zijn aan het kijken hoe we dat het best kunnen regelen”, vertelt een medewerkster. “Ondertussen zijn sommige prijzen nu al lager dan bij andere zaken. We willen dat iedereen een kopje koffie kan bestellen. Bij ons heb je al voor 2,50 euro een cappuccino.”

Baksels
Bij die koffie kun je verschillende baksels krijgen, zoals een chocoladekoek of bananenbrood. Daarnaast kun je overdag onder meer een granola bowl, belegd broodje of soep krijgen. Deze maand staat er een wortelsoep op het menu (8 euro). De kruidige soep warmt me prima op en is zoet, fris en puur. Drie sneetjes bruin brood erbij, en ik ben weer klaar voor dit nep-lenteweer. Schuin tegenover me is iemand aan het flexwerken, naast me beppen twee vrouwen de oren van mijn hoofd. Ze houden niet op over kolven, de borstvoedingsmaffia en de roze wolk die geen roze wolk is. De twee voelen zich zo thuis dat ik vrees dat ze dadelijk met bedgeheimen gaan smijten.

Verrassingsdiner
Anyway, in dit huiskamertje kun je op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond aanschuiven voor een viergangendiner op basis van lokale seizoensproducten. Voor deze verrassingsdiners heeft Floris bevriende koks aangetrokken, zoals Wietse die heeft gekookt bij klinkende namen als Scheepskameel, Pekelhaaring en Rijssel. “We hebben nog veel meer andere plannen, maar kijken steeds wat wel en niet werkt.”

Blijvertje
Floris heeft dit pand in de Vespuccistraat al langer. Eerder had hij er tijdelijke concepten, zoals pop-uprestaurant Vespucci met Michelinster-chef-kok Bobby Rust en eetwinkel Vesp. Fingers crossed dat zijn nieuwste inititiatief een blijvertje is.

DeWestkrant