In Westerpark is chocolademelk blauw

Ao Bar. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

De ideale combi voor deze tijd:  sjaal, muts, handschoenen én warme choco. Bij koffiebar Ao in de Van Hallstraat verkopen ze een versie 2.0.

Om zich van andere koffiebarretjes te onderscheiden, bedenkt de AO bar in de Van Hallstraat 97 steeds iets nieuws. De ene keer is dat een matcha taart van dertig flensjes met slagroom en witte chocolade ertussen. De andere keer zijn er mega dikke tosti’s met kimchi die druipen van de kaas. Toen ik er dinsdag kwam, lagen er bonbons in maatje mini-Mars. Ze zijn van het merk Lait de Coco, stuk voor stuk zijn ze vegan. “Geen gluten, 0 toevoegingen, alleen natuurlijke suikers. Ongelooflijk dat ze toch echt lekker zijn”, zegt een medewerker.

Witte chocolademelk
Ik kocht er eentje bij wijze van cadeau (3,50 euro), maar eigenlijk was ik voor iets anders gekomen: Ao’s blauwe chocolademelk (3,70 euro). Mijn vriendin Bianca Samethini, die ooit dit stuk schreef, had deze drank op basis van witte chocolademelk onlangs besteld. Ze was er enthousiast over: “Mmm, lekker. Minder zoet dan je denkt.” Ze had er een foto van gemaakt; net een smurfendrank. Best intrigerend.

Wereldwijd cacaotekort
Ik was klaar om mijn slag te gaan. Maar toen ik kwam, bleek het poeder voor de witte chocolademelk op te zijn. “Er is wereldwijd een groot tekort aan cacao. Het poeder wordt gebruikt voor witte en bruine chocola, maar het grootste deel gaat naar melkchocolade. Gelukkig heeft Callebout, onze leverancier, net bevestigd dat wij snel een nieuwe lading krijgen. Vanaf donderdag 7 december hebben we weer witte chocolademelk en kun je blauwe chocolademelk komen drinken.”

Spirulina
Goed om te weten. Maar hoe komt die melk eigenlijk zo blauw? “Dankzij de natuurlijke kleurstof spirulina”, vertelt de medewerker. Spirulina is een soort blauwgroene alg die vaak een superfood wordt genoemd. Het is rijk aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dat klinkt veelbelovend, bijna als een medicijn.

Lichtroze latte
Schrikt dat je af? Ach, bij ons in West zijn er zat plekken waar je old skool chocolademelk kunt drinken. Bijvoorbeeld bij chocolaterie Candela, Bilderdijkstraat 61, waar de warme bruine chocolademelk met slagroom nog steeds een bestseller is (3,75 euro). Het valt op dat chocolamelk niet het enige drankje is dat van kleur is verschoten. Zo dronk ik onlangs in Oud-West bij Taal mijn eerste lichtroze latte. In deze sombere tijd kunnen we wat mij betreft wel wat kleur gebruiken.