Voor flower-powerkoffie moet je bij Taal in Oud-West zijn

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Om zich te onderscheiden van andere koffiezaken biedt Taal in Oud-West blueberry lavender latte. Ook vind je er een type koffie dat is ontstaan in de voormalige Sovjet-Unie. 

De nieuwste koffiezaak van Oud-West zit sinds half september tussen de Overtoom en de Wilhelminastraat, in een hoekpand aan het J.J. Cremerplein 34. Ik hoor je denken: wéér koffie? Je hebt een punt. In ons stadsdeel klotst de koffie tegen de plinten; koffie is het zwarte goud. Om op te vallen tussen al die koffiestekken, moet je als nieuwkomer iets doen om je te onderscheiden. Taal zet daarvoor de blueberry lavender latte (5,50 euro) in. Deze bloemige koffie verkeerd is hartstikke hot op sociale media. Maar ik had ‘m tot vandaag nog nooit besteld.

Vleugje côte d’azur
Bij de meeste recepten gaat de paarse bloem er in siroop-vorm in, maar bij Taal is dat anders. “De basis van onze koffie is een dubbele espresso en ons eigen poeder van lavendel en bosbessen”, zegt een medewerkster. Haar collega haalt een bak tevoorschijn en laat me ruiken. Een vleugje côte d’azur in de zomer dwarrelt op. Ik zie een knalblauwe zee en krijg tegelijkertijd zin om mijn kleren met het poedertje te wassen.

Plaatje
De latte is een plaatje om te zien, qua kleur (lichtroze) en compositie (check die bloem on top). De vrij romige substantie smaakt zoals lavendel ruikt: aromatisch, prikkelend en kruidig. Het bloemige van de lavendel overschaduwt het fruitige van de bosbessen. Het drankje gaat er soepel in, maar smaakt best medicinaal.

Heilzame werking
Lavendel is dan ook niet zomaar een bloem; de bloem zou een heilzame werking hebben. Lavendel zou helpen bij maag- en darmklachten en, bovenal, een rustgevende en kalmerende werking hebben. Wat daarvan waar is, weet ik niet. Maar wat ik wél weet, is dat de natuur barst van de geheime krachten. Ik had het er laatst nog over met Yacinth Pos, een chef die haar gasten in Houthaven laat dineren met lokale planten en ze vertelt over de medicinale werking ervan.

Laptop free space
In ieder geval is het een eitje om te ontspannen in het prikkelvrije pand van Taal. Meubels en frutsels zijn er schaars. Het aantal kleuren is er tot een minimum beperkt. Driftig getik op laptops ontbreekt: Taal is een laptop free space. De eigenaar wil geen kantoor zijn, maar een plek waar mensen met elkaar communiceren. De naam van de zaak verwijst naar hét middel waarmee dat kan: taal.

Raf
Zoals een beetje koffiezaak anno nu betaamt, kun je bij Taal croissants, kaneelbroodjes en Portugese roomtaartjes eten. Spannender vind ik de lijst met koffiespecialiteiten, zoals de blueberry lavender latte, de orange cinnamon cappuccino en de raf.

Sovjet-Unie
Door de raf verklapt de eigenaar van de zaak zijn Russische roots. Dit type koffie werd in de jaren ’90 razend populair in Rusland en de voormalige landen van de Sovjet-Unie. Je krijgt het warme drankje door room en vanillesuiker toe te voegen aan een enkel shot espresso en het mengsel op te schuimen. Volgens kenners lijkt deze koffie op cappuccino, maar is de raf luchtiger van structuur.

Blueberry lavender latte van Taal. (Foto Patricia Jacob).
Foto Patricia Jacob
DeWestkrant