Sporen van Zuid-Korea in Amsterdam-West

Lekkers, cosmetica, kunst en méér

Seoul Food. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Sinds Patricia vakantie vierde in Zuid-Korea ziet ze overal in West plekjes die haar aan dat land doen denken. Een adressenlijst.

Zuid-Korea is sinds eind jaren negentig bezig met een soft power-campagne om het land internationaal op de kaart te zetten, in de hoop op meer export en toerisme. Dit artikel heeft het over een ‘Korean Wave’, Hallyu in het Koreaans. Dit omvat een uitgekiende strategie waarbij het land zich zo veel mogelijk in de internationale popcultuur manifesteert. Het is dan ook niet toevallig dat K-Pop, films als Parasite en televisieseries als Squid Game en Koreaanse cosmetica ook in Nederland populair zijn. Dat Zuid-Korea ook in West springlevend is, blijkt uit deze adressen.

1. En Seoul, De Clercqstraat 17
Deze galerie in Oud-West wil de soul van Zuid-Korea naar Nederland brengen en doet dat met moderne kunst. Tot 22 mei kun je nog naar ‘Love letters from hell’, een solo-expostie van kunstenares Seonjeong Wang uit Seoul, die draait om de relatie tussen liefde en lijden.

2. Filmhuis Cavia, Van Hallstraat 52-I
Voor Koreaanse arthousefilms kun je in West onder meer naar De Filmhallen. Voor (nog) kleinere films is dit filmhuis in Westerpark je adres. In het verleden hebben ze hier films als Itaewon en Pung Jeong Gak vertoond. Houd de filmagenda in de gaten!

3. Gangnam Chicken, Eerste Helmersstraat 251H
Weten Koreanen niet wat ze moeten eten, dan grijpen ze al snel naar fried chicken. Dit (afhaal)zaakje in Oud-West is onderdeel van een keten en frituurt er lustig op los. De fried chicken is er in diverse smaken – honey/lemon, spicy pepper – en in verschillende vormen: boneless, dan wel als ‘drumette’ of popcorn. Behalve kip gaan er ook aardig wat groenten in het vet, zoals tofu, paddenstoelen en bloemkool.

4. Gochu Gang, Mercatorplein 28HS
Ook in De Baarsjes hebben bewoners Korean fried chicken binnen handbereik. Er is kip met verschillende smaken en in diverse vormen, inclusief een vegan kipburger met kimchi. Liever een bowl? Neem de bak met rijst, fried chicken, kimchi, komkommer en gochujang mayo! Gochu Gang zit niet alleen in West, maar heeft zaken in zo’n beetje heel Nederland.

5. House of Fermentation, Witte de Withstraat 148H
Dat de buurt van dit bedrijf in De Baarsjes houdt, bleek uit de actie in 2022 om de voedingszaak en ontmoetingsplek te redden. Anno 2024 draait de zaak nog steeds en kun je er leren hoe te fermenteren en kimchi of gojuchang-saus met pruim scoren. Daarnaast organiseert de eigenares geregeld speciale (vegan) etentjes.

6. Jako, Bos en Lommerweg 201
De eigenaar van deze zaak in Bos en Lommer heeft ook het Thaise restaurant Kratiam Thai. Twee jaar geleden opende hij Jako en lanceerde hij bingsu, het bekende Koreaanse ‘sneeuwvlokjesijs’. Ik schreef er dit artikel over. Bij gebrek aan belangstelling verkoopt hij dit ijs niet meer, maar in zijn bubble tea bar verkoopt hij nog zat andere creaties die in Azië, inclusief Korea, hartstikke hot zijn. Een Pink Rose Matcha Latta bijvoorbeeld, eventueel met tapiocaballetjes of bubbles in lycheesmaak. Of wat dacht je van een Mango Cheese Foam. Op deze ijsthee zit een zachte kaas, die lijkt op slagroom. In Seoul lurkt de hele stad eraan.

7. Join Skincare, gratis pick-up in Oud-West en Bos en Lommer
Een van de belangrijkste voordelen van de Koreaanse huidverzorging is de focus op hydratie. Vaak worden er ook veel natuurlijke ingrediënten gebruikt, waardoor de producten geschikt schijnen te zijn voor mensen met een gevoelige huid. In de Negen Straatjes vind je de populaire zaak Haru Haru Beauty. Ik vond ook een merk waarbij je de cosmeticaproducten online moet bestellen, maar kunt ophalen in Bos en Lommer of Oud-West: Join Skincare.

8. Oh Na Mi, Kitchen Republic, Nieuwe Hemweg 4E
Eigenaar Alex is half-Amerikaans en half-Koreaans en wil de smaken van zijn moeders Koreaanse keuken naar Nederland halen. Zijn producten levert hij aan de horeca en aan particulieren. Je kunt de producten online en bij speciaalzaken krijgen. Behalve verschillende soorten kimchi maakt hij ook Koreaanse BBQ-saus, kimchi ketchup, kimchi mayo en gojuchang chili paste. Op zijn website staan ook recepten, zodat je meteen aan de slag kunt.

9. Seoul Food, Kinkerstraat 73A
Trendsetter in Oud-West. In 2016 kon je hier al aanschuiven voor ultra verse Koreaanse klassiekers, waaronder rijstgerecht bibimbap, vleesgerecht bulgogi en mandu (dumplings). Je bent omringd door kasten met (fris)drank, snoepgoed en chips uit Zuid-Korea. In de zomer verkopen ze hier het ‘sneeuwvlokjesijs’ bingsu. Een zaak om blij van te worden, zoals ik hier schreef.

10. Sterk, De Clercqstraat 7
In het brede drankassortiment van deze verwenwinkel in Oud-West vind je ook de favoriete borreldrank van veel Koreanen: soju, een gedistilleerde drank die meestal wordt gemaakt van rijst. Sterk heeft soju met onder meer pruim, grapefuit en aardbei. 

10. Taekwon-do School Amsterdam, Jan van Galenstraat 31
Taekwon-do is een Koreaanse ongewapende vechtkunst en vechtsport met de nadruk op zelfverdediging. Bij deze school in De Baarsjes bieden ze lessen voor alle niveaus. Van kalah (realistische zelfverdediging) tot trainingen voor internationale wedstrijden; je zit hier goed.

11. The Bab, Eerste Constantijn Huygensstraat 41H
Deze zaak zat al in Oost en opende in 2022 een filiaal in Oud-West. De gefrituurde chilikip is er een hit. Maar er is nog veel meer om je blij te maken, zoals bibimbap en japchae. Dit noedelgerecht krijg je sowieso met spinazie, shiitake en wortels, naar keuze kun je vragen om bulgogi, gefrituurde tofu of meer groenten erbij.