Actie gestart om House of Fermentation te redden

Eigenares Mina Kim in actie voor Oekraïne. Foto Richard Mooyman.
Hoogstins2024

In De Baarsjes zijn ze dol op House of Fermentation in de Witte de Withstraat. Nu deze Koreaanse voedingszaak en ontmoetingsplek dreigt te verdwijnen door een geschil met de verhuurder, wordt er geld ingezameld voor juridische bijstand.

Vorige week hebben diverse kleine ondernemingen en buurtbewoners van De Baarsjes hun krachten gebundeld. Op de site Voor je Buurt zijn ze een actie gestart om te zorgen dat House of Fermentation in de Witte de Withstraat blijft. Volgens de initiatiefnemers heeft eigenares Mina Kim van het zwaar verwaarloosde pand een prachtige plek gemaakt die zij graag openstelt voor de buurt.


Kimchi
In haar zaak maakt ze authentieke kimchi en ander gefermenteerd voedsel volgens haar geboorteplaatsrecepten, zero-waste en duurzaamheidsfilosofieën. Daarnaast geeft ze workshops en houdt ze kunsttentoonstellingen om lokale kunstenaars te helpen.“Dit soort kleine ondernemingen zijn goud voor de buurt en mogen niet weggejaagd worden.”

Onderhoudskosten
Het voortbestaan van deze Koreaanse voedingszaak loopt gevaar door het geschil tussen Mina en haar huisbaas. Het conflict draait om de onderhoudskosten die de verhuurder eist. Mina zou per maand ruim 600 euro extra moeten betalen voor onderhoud. De huisbaas claimt dat zij dit bedrag met terugwerkende kracht is verschuldigd. Op 19 april 2022 oordeelde de rechter echter in het voordeel van Mina en werden de vorderingen van de huisbaas ongeldig verklaard: hij had deze kosten nooit mogen opleggen, bovendien had hij nooit onderhoudswerkzaamheden verricht. De verhuurder is inmiddels in beroep gegaan. Dit betekent dat Mina en haar familie wéér kosten moet maken.

9000 euro
Omdat ze deze kosten niet kunnen opbrengen, willen de initiatiefnemers 9000 euro inzamelen voor de kosten die gepaard gaan met deze procedure. Een deel van het bedrag, 6.415 euro, is gereserveerd voor de advocatenkosten. De actie loopt tot 9 september. Tot nu toe hebben twintig mensen de actie gesteund en is een bedrag van ruim 900 euro binnengehaald.

 

DeWestkrant