De ‘geheime’ pizzeria van de Spaarndammerbuurt

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In Amsterdam blijf je plekken ontdekken. Maikel de Rooij, de eigenaar van Het Arbeiderspaleis, wees Patricia op een onopvallende pizzeria in de Oostzaanstraat:  Io Mammeta e Tu. En daar is ze hem dankbaar voor. Ze viel als een blok voor deze ‘blije’ zaak. 

West heeft volop goede pizzeria’s. Geregeld zetten wij ze in de schijnwerpers. Zo stelden we in 2017 de pizza-lijst van West op en kwamen we onlangs met een overzicht van de 11 opmerkelijkste pizza’s van ons stadsdeel. Succesnummers als Bella Storia, Nnea, Yam Yam en Buurman & Buurman passeerden steevast de revue. Maar over Io Mammeta e Tu hebben we het nooit eerder gehad.

Familiebedrijf
De naam verwijst naar een liedje van Domenico Modugno, de Zuid-Italiaanse zanger en componist die beroemd werd met Nel blu dipinto di blu (Volare). Io Mammeta e Tu betekent: Ik, jouw moeder en jij. De gelijknamige pizzeria van de Napolitaanse familie Mollo – in de buurt bekend als de familie Napoli – zit sinds zes jaar in de Oostzaanstraat. Het is dat een ondernemer uit Zuid mij op de zaak attendeerde, anders had ik het zaakje wellicht nooit getraceerd.

Géén fabriekswerk
“We zitten een beetje verstopt”, zegt de broer van de eigenaar. “Wij zijn er voor de buurt en de Houthavens. Wij hoeven niet heel groot te worden. Als we gigantisch veel pizza’s zouden moeten maken, worden we een fabriek. Onze klanten zouden dan niet meer de liefde proeven die uit onze handen komt.” Yes, hier hebben ze hart voor hun pizza’s. Ik val als een blok voor deze blije pizzeria.

Het Arbeiderspaleis
De ondernemer die me op de zaak wees, heet trouwens Maikel de Rooij. Hij is de eigenaar van koffiezaak Pipes & Beans in de Rivierenbuurt. Sinds 6 februari heeft hij er een zaak in West bij: Het Arbeiderspaleis in de Oostzaanstraat. Io Mammeta e Tu is praktisch zijn buurman. Volgens Maikel kun je er de beste pizza’s van de stad vinden. “De eerste keer dat ik er eentje proefde, dacht ik: wow, what the hell?”

Nonna Bambola
Op de site van de pizzeria prijzen velen de Napolitaanse pizza’s de hemel in: “Simply the best, for real.” “Perfection as always.” Tussen klassiekers als 4 Stagioni, Diavola en 4 Formaggio, spot ik op het menu ook ongewone exemplaren zoals de Zio Fabio, een pizza met de Italiaanse kaas provolone, pittige salami en gebakken aardappelen. Ik ga voor de Nonna Bambola: tomatensaus, olijfolie, gegrilde groenten, verse mozzarella en Parmezaanse kaas (15,50 euro).

Schattige inrichting
Aan de muur hangen posters van Napels. Verderop een Italiaans kookboek, levensgroot bestek van hout, een knuffelbeer met een felrood hart in de knuisten. Een sober maar schattig geheel. Twee stoelen bij het raam, een hangbank bij de toonbank. Bij goed weer kun je je pizza (of pasta) opeten aan de picknicktafel voor de deur. Minstens zo leuk: neem je eten mee naar Het Arbeiderspaleis verderop. Bestel een drankje aan de bar en je kunt er zó aanschuiven.

Tiramisu
Ik neem mijn buit mee naar huis, waar ik geniet als een tierelier. Tomaten die puurder dan puur zijn. Courgette, aubergine en paprika on top. Wat ben ik toch gezond bezig! Net een salade, maar dan eentje met een extraatje: een korst zo krokant als een kroepoekje. De volgende keer laat ik me verleiden door de huisgemaakte tiramisu (8 euro). Volgens ingewijden is deze verslavend. Dát wil ik meemaken.

DeWestkrant