Budgetshopping voor bruidjes en fashionista’s

De boterzachte prijzen van Gideon Italiaander

Shoppen bij Gideon Italiaander. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het aanbod van Gideon Italiaander is een mix van C&A, Zeeman, Blokker en de Action, maar je kunt er ook zomaar stuiten op een glimmende Rolex. In het nieuwe filiaal aan de Jan van Galenstraat spotte Patricia trouwjurken en gouden muiltjes van een Belgische topontwerper.

Achter de bescheiden pui van Gideon Italiaander schuilt een winkel die zowat even lang is als het Panamakanaal. In het pand in de Jan van Galenstraat 172 staan dozen, kisten en bakken vol spullen en zakken rekken bijna door hun hoeven van alle kleding die erin hangt. Voor 75 euro kun je kiezen uit een keur aan witte trouwjurken die behangen zijn met kant en parels. Bruiden die het minder groots willen aanpakken, kunnen voor 25 euro naar huis met een witte, rode of blauwe feestjurk.

Gouden muiltjes
Fashionista’s (modeliefhebbers) zullen om het af te stylen grijpen naar de gouden muiltjes met hoge hakken (15 euro) van de Belgische topontwerper Dirk Bikkemberg, een van de Antwerpse Zes, een groep waartoe ook Dries van Noten en Ann Demeulemeester behoren. Liever wat ruiger? Schuin boven deze open schoenen zie ik kniehoge laarzen van zwart-witte slangenleer. Verderop staan witte cowboylaarzen die op een rally van Trump niet zouden misstaan. Mijn stijl is het niet, maar er is vast een markt voor.

Waarschuwingen
Kinderen keten bij het speelgoed, jagen op elkaar of kruipen rond. Ouders graaien, passen en keuren. Hun ogen maken overuren, net als de mijne. Allemachtig, wat hebben ze hier véél. Je handen gaan hier een eigen leven leiden en beginnen als vanzelf te graaien. Om je ledematen af te remmen word je bij spullen in dozen -electronica, ondergoed – gewaarschuwd dat openmaken betalen is.

Wijn uit Uruguay
Met die aanzeggingen in mijn achterhoofd struin ik de winkel af en loop ik via flessen rode wijn uit Uruguay en flessen Mexicaanse saus, langs gezelschapspelen rond Roodkapje en doosjes Playmobil (10 euro) naar de cosmetica: cadeaupakketten met verschillende handcrèmes (2,50 euro), flessen eau de toilette (3 euro). Als ik Sinterklaas, de Kerstman of een andere gulle gever zou zijn, zou ik hier jaarlijks inslaan: C&A meets Zeeman, Blokker en de Action, maar dan nóg goedkoper. Tel uit je winst!

Opgeknapte e-bikes
Zoals we in dit artikel schreven, komt het duizelingwekkende aanbod van de koopjeswinkel uit inboedels, restpartijen en faillissementen. Eigenaar Gideon Italiaander heeft zeven winkels in de stad. De vestiging in De Baarsjes is sinds eind januari open. Sophisticated is het er niet, maar kleurrijk én spannend is het er zeker. Met een beetje geluk stuit je op de grootste schatten. Onlangs kon je in de vestiging in de Beethovenstraat voor ‘slechts’ 14.500 euro een Rolex op de kop tikken. De Amsterdamse koopman biedt ook geregeld opgeknapte e-bikes aan voor 499 euro.

Foto Patricia Jacob