Steun woontoren bij Westerpark

Het ING-gebouw, met links de parkeerplaats waar mogelijk een woontoren komt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het dagelijks bestuur van stadsdeel West steunt het plan voor een nieuwe woontoren naast het ING-complex langs de Haarlemmerweg. Ontwikkelaar Pinnacle wil op het parkeerterrein een toren met circa 125 appartementen bouwen. Met veertien verdiepingen zou het gebouw even hoog worden als de voormalige ING-toren, waarin ook appartementen komen.

Het plan is omstreden in de buurt. Een actiecomité van omwonenden en volkstuinders verzamelde ruim 3.000 steunbetuigingen tegen de nieuwe toren. Comité Westerpark Groen wil dat er op de parkeerplek een groene toegang komt naar het Westerpark. De ontwikkelaar wil door transformatie van het ING-complex en nieuwbouw zo’n 900 woningen realiseren langs de Haarlemmerweg.

In het voorontwerp-bestemmingsplan Westerpark-West is de bouw van een toren met omringend openbaar groen mogelijk gemaakt. De politiek in stadsdeel West buigt zich volgende week dinsdagavond over de plannen, die ook in een deel van de bestuurscommissie gevoelig lijken te liggen. De bespreking moet leiden tot een advies aan de centrale stad. Het bestemmingsplan wordt uiteindelijk vastgesteld door de gemeenteraad.

Erfpachtcontract

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel stelt dat de ontwikkelaar het recht heeft de plek te blijven gebruiken als parkeerterrein, indien de woontoren niet wordt toegestaan. Het realiseren van een groene entree zou niet mogelijk zijn omdat de ontwikkelaar een erfpachtcontract heeft. De afkoop daarvan zou de gemeente alleen al ruim drie miljoen euro kosten omdat de parkeerplekken elders moeten worden gecompenseerd.

Nooit meer nieuws uit West missen? Neem hier een gratis abonnement op onze wekelijkse nieuwsbrief. 

DeWestkrant