Radiodocu over ‘veryupping’

Hoogstins2024

Journalist Maartje Duin kocht in 2014 een appartement in de Spaarndammerbuurt. “Ik werd verliefd op het huis, en op het uitzicht op Het Schip.” Ze genoot van haar woning, vond een leuke yogaschool in de buurt en rende haar rondjes in het Westerpark. Maar haar vrienden ontmoette ze in het centrum en naar de kapper ging ze toch nog steeds op de Haarlemmerstraat en niet naar Ilona in de Spaarndammerstraat. “Ik merkte dat ik mijn buurt alleen gebruikte als decor voor mijn leven.”

Ze wist dat de buurt bakermat was van sociale woningbouw. Duin vroeg zich af wat voor veranderingen haar aanwezigheid en die van anderen als kopers teweeg brengen. Duin ging op pad door de buurt met haar radiomicrofoon. Naar een bewonersbijeenkomst bijvoorbeeld over de Brediuslocatie, waar moestuintjes waarschijnlijk plaatsmaken voor koop-appartementen en duurdere huurwoningen. Daar hoorde ze de zorgen van oorspronkelijke bewoners over het verdwijnen van sociale huurwoningen.

Duin organiseerde zelf ook een bijeenkomst in de lunchroom van Het Schip, liep daar de polonaise op het Spaarndammerlied en leerde zo dat het de moeite loont om je te verdiepen in de buren, in plaats van alleen maar op plekken te komen die je kent. De documentaire is daarom ook interessant voor wie op een andere plek woont in de stad en daar de ‘veryupping’ ziet toeslaan.

De VPRO documentaire Moord- en Brandbuurt is online te beluisteren, via deze link.

DeWestkrant