8 plekken in Amsterdam-West voor een goeie decaf koffie

Koffiezaak Lot 61 in de Kinkerstraat (foto: Emma Kemp)
Hoogstins2024

Emma is dol op koffie: Americano’s, cappuccino’s, ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat. Maar ze houdt alleen niet van de hoofdpijn die ze de volgende ochtend heeft. Daarom drinkt Emma al een tijd cafeïnevrije koffie en gelukkig is er genoeg keuze voor decafé in Amsterdam-West. Ze bezocht 8 koffiezaakjes en probeerde overal een cafeïnevrije Americano.

1. Lot61, Kinkerstraat 112
Lot61 is altijd een goedbezochte plek, deze keer was het best rustig. De cafeïnevrije koffie wordt er versgemalen en komt uit Guatamala. De Americano kan ik gelijk drinken zonder mijn tong te verbranden. De crèmelaag blijft niet zo lang en de smaak is soepel en vrij zacht.
Prijs: 2.25
2. CoffeeRoastery, Jan Pieter Heijestraat 143
De CoffeeRoastery heeft drie filialen in West: op de De Clerqstraat, de Van der Hoopstraat en de Jan Pieter Heijestraat. Ik bezocht de derde locatie. Ze branden hun eigen bonen, maar niet de decafé-variant. Deze komt gemalen uit Italië, van Caffe Bianco. De crèmelaag verdwijnt snel nadat de koffie is gezet. De smaak moet van ver komen en is erg mild.
Prijs: 2.50
3. Ao Bar, Van Hallstraat 97
De decafé-bonen van Ao Bar worden gebrand door Monks Coffee Roasters, en komen net als de bonen van Terrasmus en 30ml uit Colombia. De koffie wordt met aandacht bereid. Ik moet hem even laten afkoelen en proef dan een volle, zachte koffie met een licht bittere nasmaak.
Prijs: 3.00
4. 30ml, Van Noordtstraat 26
30ml brandt zelf de koffiebonen, ook de decafé-variant. Deze boon komt uit Colombia en wordt vers gemalen in het café. Het is er druk, waardoor de koffie niet al te snel klaar is. De koffie heeft geen crèmelaag, maar is heel vol van smaak en licht bitter. Voor 3.45 is dit de duurste uit het rijtje.
Prijs: 3.45
5. Terrasmus, Erasmuspark 1
Terrasmus serveert cafeïnevrije koffie van Stooker uit Colombia. De bestelling laat even op zich wachten, de doorlooptijd van het eerste kopje was iets te lang, geeft de barista aan. De koffie heeft een mooie crèmelaag, maar bevat minder water dan de Americano’s van andere koffiezaakjes. Hierdoor smaakt de koffie sterk en licht bitter.
Prijs: 3.00
6. Bendito, Jan van Galenstraat 55
Bendito zet de decafé-koffie van een Arabicablend afkomstig uit onder andere Brazilië, Guatemala en India. De barista besteedt veel aandacht aan het proces, hij laat zowel de zak als de koffiebonen even zien. De koffie is op drinktemperatuur en ik proef de romige crèmelaag. De smaak is vol, maar niet zwaar of bitter.
Prijs: 2.60
7. OKO Café, Admiraal de Ruijterweg 331
Het OKO Café heeft geen cafeïnevrije bonen, maar heeft gekozen voor een koffievervanger: Bambu koffie. Dit mengsel is gemaakt van chicorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels. Het kopje is goed gevuld en smaakt zoet en fruitig, wat ik erg lekker vind. Voor 3.00 is het echter een prijzige koffie, voor 7 euro haal je ook zelf een pot Bambu koffie in huis. Eigenaresse Natalia: “Ik heb gekozen voor deze koffie omdat het precies hetzelfde smaakt als de Kawa Inka uit Polen. Mijn oma maakte dat altijd voor mij en mijn nichtjes in de zomer toen we klein waren.”
Prijs: 3.00
8. Coffee & Juices, Hugo de Grootplein 16I
Coffee & Juices serveert cafeïnevrije koffie van Brandmeester, een melange afkomstig uit Zuid- en Centraal-Amerika. De koffie is binnen no time gezet. Hij is te heet om meteen te drinken, maar nadat de koffie is afgekoeld proef ik een rijke en donkere smaak.
Prijs: 2.40

Geen decafé?
Niet elke koffiezaak in Amsterdam-West serveert koffie zonder cafeïne. Ik vroeg White Label Coffee, Back to Black en de Koffie Academie waarom dit niet in hun assortiment te vinden is.
“Om cafeïnevrije koffie te maken worden de bonen heel vaak gewassen en daardoor gaat veel van de natuurlijke smaak van koffie verloren,” vertelt Mordy van Back to Black. Het bedrijf heeft volgens Mordy nog geen boon met een goede smaak gevonden, in combinatie met een transparant proces. Per dag vragen zo’n vier klanten om cafeïnevrije koffie bij het filiaal aan de Van Hallstraat.
Bij White Label Coffee spelen vergelijkbare redenen. Volgens Megan, medewerkster bij het filiaal aan de Jan Evertsenstraat, heeft het bedrijf nog geen decafé-bonen gevonden waar ze tevreden over zijn. “Het is moeilijk een manier te vinden waarop zowel de kwaliteit van de boon en transparantie van het proces gewaarborgd kan worden. Wel is er veel vraag naar.”
Fabian van de Koffie Academie vertelt dat er een aantal redenen zijn dat de eigenaar ervoor heeft gekozen geen cafeïnevrije koffie te serveren. “Koffie zonder cafeïne is hetzelfde als bier zonder alcohol, dat hoort eigenlijk niet. Daarnaast heeft het een praktische reden, decafé-bonen moeten apart gebrand worden en is er een aparte maler nodig.” Fabian geeft aan te merken dat er meer vraag komt naar cafeïnevrije koffie, maar dat de vraag nog niet groot genoeg is om erin te investeren.

DeWestkrant