Bioscoop Het Ketelhuis wil uitbreiden met nieuwbouw

Het Ketelhuis. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Ketelhuis wil uitbreiden met een nieuw gebouw. Naast het bioscoopgebouw op Westergas komt volgens plannen een gebouw met zes filmzalen. Het Ketelhuis wil hiervoor gaan samenwerken met EYE.

Dat staat in het Strategisch Huisvestingplan Kunst en Cultuur 2023-2027 van wethouder Touria Meliani. In het huidige gebouw blijven dan twee filmzalen over. Het aantal bioscoopstoelen wordt zo ruim verdubbeld: van 243 naar 553. 

In de nieuwbouw moet ook een multifunctionele ruimte en horeca komen. Voor de uitbreiding is geen gemeentelijk geld nodig, zo schrijft Meliani in het huisvestingsplan. De plannen worden privaat gefinancierd.

Niet duidelijk is of- en hoe de plannen passen bij de monumentale status van het Westergasterrein. De Vrienden van het Westerpark zijn ‘verbaasd’, meldt de vereniging op X, het voormalige twitter. ’Nieuwbouw in het prachtige monumentale Westerpark? Nog meer steen en openbare parkgrond besloten maken?’

Het Ketelhuis is sinds 1999 gevestigd op het Westergasterrein. De Nederlandse film staat centraal bij Het Ketelhuis. Zowel artistieke- als meer commerciële speelfilms, documentaires en korte films worden vertoond. Verder worden veel Europese arthousefilms en jeugdfilms geprogrammeerd. 

DeWestkrant