De enige, echte dumpling-route van Amsterdam-West

Foto: Mr. Gyoza, vegan mushroom gyoza's.
Hoogstins2024
In West zijn zoveel dumplings dat je er een parcours langs kunt uitstippelen. Loop of fiets van gefrituurde naar gekookte, gebakken of gestoomde deeghapjes en ontdek de smaken van China, Indonesië, Nepal, Japan, Korea, Turkije en Bhutan!


WESTERPARK
Dumplings, Nassauplein 60
Zo’n beetje de hele wereld weet deze kiosk te vinden. Niet alleen voor de overheerlijke crêpes met Pekingeend, maar ook voor de dumplings. De Chinese deeghapjes zijn er zowel met varkensvlees en groente als met een vegetarische vulling. “Geen kleurstof, puur natuur”, vertelde een van de eigenaren me ooit. Samen met haar broer maakt ze deze pretpakketjes en laat ze die sissen in de pan, zodat jij naar huis gaat met een portie zalige dumplings.

Wang’s Flavour, Tweede Nassaustraat 9
Dit uiterst vriendelijke familierestaurant heeft een eindeloos menu, inclusief diverse Chinese hapjes: shao mai (gestoomde varkensvleesdumplings), xia jiao (gestoomde garnalendumplings), pan jiao (gebakken kipdumpling). Ook zijn er diverse (bami)soepen met deze deeghapjes erin.

OUD-WEST
Amoi, Kinkerstraat 53A
Aan mijn bezoek bij Amoi in de Kinkerstraat heb ik heel goede herinneringen: die goudbruin gebakken kippenpoten, de lemper (kleefrijst) met gekruide makreel. Enak sekali, of wel: heel erg lekker. Ik vertrouw er blind op dat de keukencrew ook uitstekende pangsit goreng met kip en garnaal kan maken. Deze Indonesische gefrituurde dumplings zijn er overigens ook in een vega variant met tofu.

Himalayan Kitchen, Ten Katestraat 45H
Dit Nepalees restaurant zit al sinds 2012 in Oud-West en heeft sinds enkele jaren ook een foodtruck op de Ten Katemarkt. Een slimme zet; er staat vrijwel altijd een file. Vanuit de foodtruck vliegen de momo’s van de toonbank. Deze dumplings worden gegeten in onder meer Nepal, Tibet en Bhutan. De koks van Himalaya vullen de gestoomde deegtasjes met kip dan wel alleen met groente.

Mr. Gyoza, Eerste Helmersstraat 174H
Zoals ik in dit artikel schreef grossiert dit spannende pijpenlaatje in genot. Je komt hier voor
haute couture gyoza’s – handgemaakt, gebakken en gevuld met fraaie ingrediënten. Ik genoot onder meer van Japanse dumplings met bospaddenstoelen, kool, lente-ui en edible moss. Van het huidige aanbod zie ik de Roti Chicken Gyoza ook wel zitten: kip, aardappel, komkommer, rabarber en Madam Jeanette sambal.

One Dim Sum, Overtoom 109
Gestoomde, gefrituurde en gebakken Chinese dumplings met flink wat verschillende ingrediënten: varkensvlees en bieslook, garnalen en spinazie, coquiles en garnalen, kippenvlees. Pot thee erbij en je dag kan niet meer stuk.

The Bab, Eerste Constantijn Huygensstraat 41H
Deze Koreaan frituurt en grilt erop los en geniet vooral faam vanwege de Koreaanse chilikip. Liever iets kleins? Bestel de gebakken kipdumplings op z’n Koreaans: mandu!

Veganees, Eerste Constantijn Huygensstraat 45H
Hét adres voor vegan Asian streetfood in Amsterdam. De sympathieke brengt je bestelling met liefde langs. Of je nou rijst met miso aubergine, een gestoomd broodje met crunchy tempeh of een portie Japanse dumplings bestelt. De gyoza’s zijn gevuld met cashews en paddenstoelen. Je krijgt er ponzu bij, een saus van citrusvruchten.

BOS EN LOMMER
KolenkitKas/KolenkitKoks, Vrouwengelukhof 101 
Onlangs lanceerden de KolenkitKoks uit Bos en Lommer hun diepvrieslijn met handgemaakte Bhutaanse dumplings (momo’s) en Turkse deegpakketjes (manti). De momo’s zijn er in een vegan versie en een variant met ragfijn gesneden kip, groente (kool, wortel) en gember. Om deze creaties te laten vlammen, is het een goed idee om er Krishna’s K-Ezay Hot Sauce bij te doen.
De Turkse deegpakketjes zijn ravioli-look-a-likes. Ze zijn gevuld met aardappel (hingel) of met rundvlees. Je eet ze met tomatensaus en yoghurt-knoflooksaus. Manti zijn bedoeld als maaltijd, maar waarom zou je er niet een paar snoepen bij wijze van hapje?
De creaties kun je bestellen via deze website. Elke woensdag kun je de producten dan afhalen bij de KolenkitKas of laten bezorgen per bakfiets. Op termijn komen er meer verkoopplaatsen.