TikTok-hit Le Smash komt naar Amsterdam-West

Het pand in de De Clercqstraat waar Le Smash de deuren wil openen. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Bij Le Smash in De Pijp vliegen de burgers over de toonbank. Of Westerlingen de burgers ook zullen omarmen wordt snel duidelijk. Binnenkort komt er een filiaal in Oud-West.

Net toen ik dacht dat de vegan burger de hamburger had ingehaald, dook hij op: de smashburger, een hoopje gehakt dat op een loeihete bakplaat wordt platgeslagen. Door deze handeling treedt een maillardreactie op, die resulteert in een dunne burger die aan de buitenkant krokant is, maar vanbinnen flink sappig is.

Marketingstrategie
Nog steeds zijn smashburgers razend populair en trekken ze miljoenen views op TikTok. Van de Amsterdamse zaken die de burger verkopen, is Le Smash in de Govert Flinkstraat een klinkende naam. Of preciezer gezegd een hype. Daar is een marketingstrategie aan voorafgegaan. Eigenaren Bram Smit en Graeme Koopman schakelden Tap Tap Agency in om te helpen bij hun socials (Instagram, TikTok). Dat wierp zijn vruchten af. Op de bedrijfssite claimt het Amsterdamse marketingbureau dat Le Smash bekend is bij zo’n 4,5 miljoen mensen.

Horizon verbreed
De zaak, die in juni 2023 werd geopend, heeft inmiddels zijn horizon verbreed. De smashburgers zijn nu ook in Rotterdam te koop én een tweede Amsterdams filiaal is in aantocht. Het adres? De Clercqstraat 34H. Voor je het weet, kun je er happen in burgers van dry aged beef of no meat (vanaf 10,95 euro). Cheese fries of koolsla erbij. Ook sauzen moet je apart bestellen.

Moak
Le Smash komt in het pand waar voorheen Moak zat, een zaak die de stad veroverde met verantwoorde pancakes. Deze rijkelijk belegde pannenkoeken van onder meer biologisch speltmeel zijn nog wel te koop in de andere twee Amsterdamse Moak-filialen en in Utrecht. Lees hier wat je er zoal kunt verwachten.

Filevorming
Le Smash is niet de eerste TikTok-hit die van De Pijp naar West gaat. Taco Lindo ging de burgerbar voor. Gelet op de hype rond Le Smash is de kans groot dat mensen in de rij gaan staan voor de smashburgers. Filevorming zie je op meer plekken in West, zoals bij Fort Negen in De Baarsjes en Salvo in Westerpark. Wil je hip eten, dan moet je geduld hebben.

DeWestkrant