Warmtenet met energie uit de gracht: opening Toekomsthuis op WG-terrein

  Hoogstins2024

  De oprichting van Energiecoöperatie KetelhuisWG en ToekomsthuisWG is een geweldig voorbeeld van de kracht van de gemeenschap. De bewoners van het WG-terrein leggen met ondersteuning van onder anderen Stadgenoot en de gemeente Amsterdam een warmtenet aan dat gevoed wordt door energie uit de gracht.

  Vorig jaar werd de mijlpaal van 750 deelnemers gehaald, nu wordt de aannemer uitgezocht voor de aanleg. Dit soort initiatieven ondersteunt Stadsdeel West ten zeerste. Zes jaar lang werkten vele toegewijde buren samen. Projectgroepen werden opgericht. Doelen werden gesteld. KetelhuisWG is een voorbeeld van burgerparticipatie, community building en van het creëren van sociale cohesie. 

  Het Toekomsthuis gaat een brede rol vullen. Niet alleen het doorgeven van kennis over warmtetransitie. Zij organiseren ook workshops, thema-avonden en activiteiten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en interessante bijeenkomsten. Bijvoorbeeld in samenwerking met FashionAction en studenten van FuturePlanetStudies.

  We zijn als stadsdeel trots op alle mensen die dit tot stand hebben gebracht en hopen dat zij hiermee anderen inspireren tot het creëren van meer dergelijke initiatieven. Benieuwd naar dit project? Je kan in het Toekomsthuis kijken hoe aquathermie werkt. Ook zullen er vele buurtbijeenkomsten worden georganiseerd waaronder repaircafés voor kinderen. Trots op deze bewoners die zelf het voortouw nemen!

  Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

   

  Dit bericht op Instagram bekijken

   

  Een bericht gedeeld door Thomas Hermans (@tjhermans_)