Burgemeester betwijfelt nut parkeergarage

Burgemeester Van der Laan arriveert bij het Cartesius Lyceum, vlakbij de plek van de geplande Singelgrachtgarage.
Hoogstins2024

Burgemeester Van der Laan twijfelt aan het nut van een parkeergarage onder de Singelgracht. De voorbereidingen voor het 60 miljoen euro kostende project liggen stil vanwege financieringsproblemen, maar Van der Laan ’weet niet’ of de Singelgrachtgarage met 800 plekken bij het Marnixbad nog wel nodig is.

De burgemeester zei dit vrijdag tijdens een gesprek met inwoners van West. De bijeenkomst vond plaats in het Cartesius Lyceum aan het Frederik Hendrikplantsoen, de plek waar de ingang van de garage moet komen. Van der Laan toonde veel begrip voor de argumenten van een buurtbewoonster die betoogde dat de parkeergarage helemaal niet nodig is.

Autodelen

De bewoonster wees erop dat de wachtlijsten voor parkeervergunningen flink zijn geslonken na een opschoonactie. Daarbij werden duizenden vergunningen ingetrokken omdat ze onrechtmatig waren. Ook is er volgens haar minder belangstelling voor parkeervergunningen, waarmee ze doelde op het afnemende autobezit onder jongeren en de trend om auto’s te delen. Amsterdam moet een fietsstad zijn, vond ze.

Rijbewijs 

De auto lijkt inderdaad een beetje op zijn retour, aldus de burgemeester. Hij vertelde dat een van zijn oudere kinderen nooit een rijbewijs heeft gehaald. ’’Vroeger deed je een moord voor een rijbewijs’’, aldus Van der Laan. ’’Dit is een heel omstreden garage. Ik weet niet of-ie nog nodig is.’’ Als de trend van afnemende wachtlijsten doorzet ’dan komt het gelijk naar u toe’, zei hij tegen de buurtbewoonster.

 

Burgemeester Van der Laan in Cartesius

Burgemeester Van der Laan praat na met bewoners. 

De Singelgrachtgarage is een project van de stadsdelen West en Centrum. Nadat het principebesluit voor de aanleg was genomen, ontstonden financieringsproblemen. De bouwkosten van 60 miljoen moeten worden gefinancierd door een forse verhoging van de parkeertarieven voor bewoners, maar het nieuwe coalitieakkoord in de centrale stad laat dat niet toe.

Probleem

De voorbereidingen voor de aanbestedingsprocedure en bestemmingsplanprocedure liggen sindsdien stil. ’’Er is inderdaad een financieel probleem’’, zei Van der Laan. ’’En het is niet gezegd dat de coalitie deze problemen kan oplossen.’’

De parkeergarage is niet alleen bedoeld voor bezoekers van de stad, maar ook voor omwonenden. Het plan is om parkeerplekken in de Frederik Hendrikbuurt, langs de Nassaukade en in de Jordaan op te heffen, zodat er meer ruimte ontstaat op straat. Bewoners met een vergunning kunnen dan ondergronds parkeren.