Verbouwing brugwachtershuisje tot hotelkamer begonnen

Beltbrug aan de Jan van Galenstraat (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In West is de omvorming van brugwachtershuisjes tot hotelkamers begonnen. Het huisje bij de Beltbrug aan het begin van de Jan van Galenstraat wordt in opdracht van het Lloyd Hotel verbouwd. De brug kan nu op afstand worden bediend, maar in de praktijk is er toch vaak een medewerker aanwezig om de brug te openen en te sluiten.

In de stad moeten 28 brugwachtershuisjes worden veranderd in hotelkamers, waarvan vijf in West. Het gaat behalve de Beltbrug om het brugwachtershuisje bij de Wiegbrug aan de Admiraal de Ruyterweg, bij de Kinkerbrug, bij de Overtoomse Sluis en bij de Willemsbrug bij het Nassauplein.

De plannen stuitten op weerstand, maar gingen toch door. Een petitie is door 6700 personen ondertekend. De initiatiefnemers willen dat de brugwachtershuisjes behouden blijven voor de Amsterdammer. De huisjes kunnen beter worden omgevormd tot woonruimte, schrijvershuisje, atelier, huis van de buurt, muziekstudio, galerie, winkel, studieruimte, kantoor of meditatieplek, aldus de opstellers van de petitie.

DeWestkrant