Sociale zeefdrukkerij Loenatix hoopt op redding door doneeractie

Martijn Rood van Loenatix. "Crazy vibes only' staat er op het shirt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Eigenzinnige kleding, ontworpen door psychiatrisch patiënten en anderen met afstand tot de arbeidsmarkt. De opvallende prints en teksten worden aangebracht in de sociale zeefdrukkerij en kledingwinkel van Loenatix in de J.P. Heijestraat. 

Maar de vraag is hoe lang nog, want stichting Loenatix verkeert in grote financiële problemen. De inkomsten zijn sterk gedaald als gevolg van de gedwongen (gedeeltelijke) sluiting door de coronamaatregelen. De webshop bood niet voldoende soelaas. 

Bedrijfsleider Martijn Rood slaakt een noodkreet omdat de kas van de stichting leeg is. Een inzamelingsactie heeft inmiddels 2400 euro opgeleverd. Donaties boven de 75 euro worden beloond met een ‘Weg met corona’ t-shirt.

“Rijk gaat Martijn Rood niet worden met Loenatix, dat is ook zijn bedoeling niet”, schrijft donateur Joost van Hienen. Hij citeert Rood als volgt: “Anders was ik wel goedkope troep met commerciële prints gaan maken voor toeristen. Mij geeft het veel meer voldoening om iets te doen met mensen voor wie de maatschappij te snel gaat.’’

DeWestkrant