Mercatorplein en Plein ’40-’45 veiligheidsrisicogebied tijdens WK-wedstrijd Marokko

Het Mercatorplein zondagavond. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Het Mercatorplein en omgeving, Plein ’40-’45 en De Vlugtlaan zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied rond de WK-wedstrijd van Marokko donderdagmiddag. Dit heeft burgemeester Halsema besloten in overleg met politie en OM. In het gebied kan iedereen door de politie gefouilleerd worden, bijvoorbeeld op het bezit van zwaar vuurwerk. 

Het besluit is genomen nadat zondag een feest na een overwinning van het Marokkaanse elftal op het Mercatorplein uit de hand liep door toedoen van een groep relschoppers. Zo werd er zwaar vuurwerk afgestoken en een deelauto in brand gezet. Er was vooraf geen informatie dat er risico’s zouden zijn, zo citeert de AT5 Halsema in de gemeenteraad. Ze noemde daar de rellen ‘ronduit schandalig en in een aantal gevallen crimineel’.

Ook donderdag moet er ook ruimte zijn voor spontane feesten op straat, aldus de gemeente in een persbericht. “De politie zal daarbij aanwezig zijn om te orde te bewaken, samen met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtvaders en –moeders. Ordeverstoringen, het afsteken van zwaar vuurwerk en het plegen van geweld worden niet toegestaan. De politie heeft de inzet ten opzichte van zondag opgeschaald en treedt op als het nodig is.”

Buurtvaders
Zichtbare en onzichtbare maatregelen moeten donderdag een herhaling van ongeregeldheden op het Mercatorplein voorkomen. Dat zei stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki dinsdagavond al tijdens een vergadering van stadsdeelcommissie West. Ook meldde ze dat buurtvaders jongeren hebben opgeroepen om zich te gedragen.

Doodsbenauwd
Leden van de stadsdeelcommissie wilden weten waarom de politie zondagavond pas zo laat ingreep, terwijl het feest al langere tijd was ontaard door toedoen van een groep relschoppers. Buurtbewoners waren doodsbenauwd om hun huis uit te gaan en auto’s werden belaagd, aldus Hans Mol van D66. Volgens Laurent Staartjes van de VVD was er sprake van een soort ‘wetteloosheid’. 

ME
Het begon er volgens Ulichki mee dat niemand dit zag aankomen. ‘Het gaat meestal goed’. De politie was aanwezig, ‘maar niet in groten getale’ en ook straatcoaches, buurtvaders en jongerenwerkers. De politie trad deëscalerend op, aldus Ulichki, maar nadat het grimmiger werd besloot de driehoek de ME in te zetten. “Ik ben heel blij dat er geen confrontaties zijn geweest tussen jongeren en de ME. Je zag het bijna uitdoven.”

Zondagavond werd één aanhouding verricht, de politie meldde meteen al dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten. De relschoppers staan op beeld en de politie is flink bezig hierop te rechercheren, aldus Ulichki. 

DeWestkrant