Twee aanhoudingen na rellen zondag Mercatorplein

Het Mercatorplein zondag. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

De politie heeft donderdagochtend twee Amsterdammers van 20 en 41 jaar aangehouden op verdenking van opruiing en openlijke geweldpleging. De mannen waren volgens de politie betrokken bij de ongeregeldheden afgelopen zondag op het Mercatorplein na de WK-wedstrijd België-Marokko.

De recherche doet onderzoek naar incidenten zondag op het Mercatorplein, onder meer met behulp van beelden. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau, waar zij worden verhoord. Ook zijn enkele andere personen die bij de ongeregeldheden aanwezig waren geïdentificeerd en door wijkagenten bezocht en gewaarschuwd. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit. Zondagavond werd één persoon aangehouden vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk. 

Donderdag om 16 uur speelt Marokko opnieuw een wedstrijd, deze keer tegen Canada. Uit voorzorg is het Mercatorplein en omgeving tot veiligheidsrisicogebied verklaard, waardoor de politie aanwezigen preventief kan fouilleren. Dit geldt ook voor Plein ’40-’45 en een deel van De Vlugtlaan. Politie zal zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn. Een waterwerper van de Duitse politie wordt achter de hand gehouden. Het late ingrijpen op zondag leverde kritiek op. Bij de rellen door een kleine groep werden zwaar vuurwerk afgestoken, vernielingen aangericht en een deelauto in vlammen gezet.

“Met deze twee recente aanhoudingen laat de politie zien dat dergelijk gedrag absoluut niet loont en het volstrekt onacceptabel is. Wat voor het overgrote deel van de supporters een feestje had moeten zijn, werd door slechts een paar personen vreselijk verpest. De politie zal daarom vanmiddag samen met straatcoaches, bondgenoten en jongerenwerkers aanwezig zijn en wil supporters oproepen, ongeacht de uitslag, niet voor onrust te zorgen in de wijk maar er een feestje van te maken”, aldus de politie. Ook buurtvaders en moskeeën hebben een oproep gedaan om niet te gaan rellen. 

DeWestkrant