Bioscoop Oxville naar broedplaats De Vlugt

Straks kun je naar de film in broedplaats De Vlugt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Oxville Cinema kan straks films gaan vertonen in broedplaats De Vlugt in Nieuw-West. De gemeente stelt 175.000 euro beschikbaar voor het inrichten en isoleren van drie kleine zalen en een horecaruimte. Oxville moet daarnaast zelf 165.000 euro bij elkaar zien te krijgen voor de bioscoop aan de Burgemeester De Vlugtlaan.

Oxville is opgericht in 2018. De initiatiefnemers vonden het een gemis dat Nieuw-West met 160.000 inwoners geen eigen bioscoop heeft. Films werden vertoond in theater De Meervaart. Oxville was op zoek naar een nieuwe tijdelijke plek tot het jaar 2025, als de ruimte voor Oxville in het Verhalenhuis aan het Osdorpplein klaar moet zijn.

In Nieuw-West is behoefte aan een plek met een breed en dagelijks filmaanbod, aldus de gemeente. De verwachting is dat de eerste films voor de zomer in De Vlugt kunnen worden vertoond. 

Dans
De gemeente draagt ook 168.000 euro bij om dansgezelschap Internationaal Choreografisch Kunstencentrum (ICK) onder te brengen in het nieuwe gebouw Westbeat, eveneens in Nieuw-West. Het ICK is al op verschillende plekken in het stadsdeel actief, maar die huurcontracten lopen af. Het ICK en de eigenaar van Westbeat dragen 50.000 euro bij.