Crowdfundingsactie voor nieuwe bioscoop op de Overtoom

Wordt dit de entree van Supernova Cinema? Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Het team van het International Queer & Migrant Film Festival staat te trappelen om een bioscoop te openen in Oud-West: Supernova Cinema. Via crowfunding is het eerste geld al binnen gehaald.

Het jaarlijkse International Queer & Migrant Film Festival in december draait om de inclusieve samenleving. Vier dagen lang kun je dan een programma volgen met films, exposities en debatten over onderwerpen die verband houden met een maatschappij waarbij iedereen gelijk is, ongeacht gender, geaardheid of culturele achtergrond. De organisatoren van dit festival houden sinds kort kantoor aan de Overtoom, in OT301, een alternatieve woon- en werkruimte. Sinds eind augustus zijn ze daar bezig om een vervallen bioscoopruimte op te knappen. Met een beetje geluk kan dan een deel van het festival plaatsvinden in hun fonkelnieuwe Supernova Cinema.

Eigendraads en alternatief filmprogramma’
Om daar geld voor binnen te slepen, zijn ze begin augustus op de site Voor de kunst een crowdfundingsactie gestart. De actie loopt nog tot circa 15 september. Het streefbedrag is 25.000 euro. Een deel van dit bedrag, 10.000 euro, is al binnen. Daarvoor zijn de eerste twee nieuwe bioscoopstoelen aangeschaft. Ook is er nu apparatuur om de bioscoop van een betere geluidsinstallatie te voorzien. Met het geld dat nog binnenkomt, willen ze onder meer de ‘ventilatiekamer’ omtoveren in een café en in het najaar van 2021 een ‘eigendraads en alternatief filmprogramma’ van drie maanden neerzetten.

Platform opkomende filmmakers
Het is de bedoeling dat Supernova Cinema een ‘safer space cinema’ wordt. Oftewel: een plek waar iedereen zich veilig voelt en niemand wordt gediscrimineerd, bekritiseerd of lastiggevallen. In deze omgeving wacht je ‘een alternatieve en inclusieve programmering met indie film, debat en workshops gericht op actuele nieuwe perspectieven, queer topics, migratie, diversiteit & identiteit’. Daarnaast wil de bioscoop onder meer een platform bieden aan opkomende filmmakers en uitwisselingen met internationale kunstenaars organiseren.

Donateurs
In ruil voor je donatie kun je kaartjes voor het filmfestival krijgen of bijvoorbeeld een masterclass ‘Diversity in Film’ bijwonen. Bij de donateurs zit onder meer De Marktkantine in de Jan van Galenstraat: “De Marktkantine vindt, als de grootste nachtclub van Amsterdam, inclusiviteit erg belangrijk en ondersteund daarom dit mooie initiatief.”

 

DeWestkrant