Kunstroute ‘Weg die muur!’ door Spaarndammerbuurt en Houthaven

Een gordijn van het kunstproject achter een raam in de Spaarndammerbuurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Achter veertig ramen in de Spaarndammerbuurt en nieuwbouwwijk Houthaven hangen bijzondere gordijnen in het kader van het kunstproject ‘Weg die muur!’. Kunstenaar Aimée Zito Lema ontwikkelde de looproute in samenwerking met museum Het Schip en Cargo.

Zito Lema bewerkte archiefbeelden en lardeerde die met citaten uit interviews met bewoners. Zo wil zij laten zien hoe het verleden nog steeds doorwerkt. Met het project wil ze een bijdrage leveren aan meer sociale verbinding tussen de twee totaal verschillende buurten.

De ‘rode’ Spaarndammerbuurt staat vanouds voor strijdbaarheid en saamhorigheid. Zito Lema zag de arbeidersbuurt in de negen jaar dat zij er woonde in hoog tempo veranderen, terwijl even verderop de woonwijk Houthaven verrees. Zij woont inmiddels zelf in Houthaven.

Zito Lema maakte het plan voor een kunstroute door de twee zeer verschillende buurten. De route begint bij Museum Het Schip, in een wooncomplex dat ruim 100 jaar geleden werd gebouwd als ‘arbeiderspaleis’.  Bij het museum in de Oostzaanstraat is de routekaart verkrijgbaar voor twee euro.

Het kunstproject duurt tot en met 17 oktober. Ook is er een publiek programma, waaronder een lezing op 9 september door sociaal geograaf Ton Heijdra. Meer informatie op www.wegdiemuur.blog

DeWestkrant