Pride in West: 3 topevents

Openluchtcinema Mercatorplein. Foto: Pride Amsterdam.
Hoogstins2024

Afgelopen zaterdag was de aftrap van Pride Amsterdam. Tot en met zondag 7 augustus vieren we dat je in Amsterdam mag zijn wie je bent en dat je kunt houden van wie je wil. Ook in West barst het van de events.

In West omarmen we de LHBTIQ+-gemeenschap. De regenboogvlag symboliseert dat je mag zijn wie je bent en dat iedereen welkom is. Vandaar dat deze vlag in ons stadsdeel overal is te zien. In de vorm van bankjes, zoals op het Mercatorplein, en als stoep bij het Bos en Lommerplein. Ook wappert de regenboogvlag uit veel ramen in West.
Nog zoiets: in de aanloop naar Pride Amsterdam rolden bij de Amsterdam Cupcake Company in De Baarsjes speciale Pride-cakejes uit de oven. Pride Amsterdam werd op zaterdag 30 juli afgetrapt met de Pride Walk. Het hele weekend was het ‘bal’ in het Westerpark, waar (gender)diversiteit uitbundig werd gevierd op het Milkshake Festival. Vandaag feesten we in Amsterdam vrolijk verder. In West mag je deze events niet missen.

Woensdag 3 en donderdag 4 augustus: films op het Mercatorplein (1)
Woensdag is Lan Yu te zien, een film over de boerenjongen Lan Yu die in Beijing gaat studeren en alles wil doen om geld te verdienen. Hij krijgt een relatie met een rijke zakenman die stiekem meer van mannen houdt dan van vrouwen. Voor meer informatie en een indruk van de film, zie de trailer. Donderdag kun je naar Three Generations gaan,een film over de identiteit en de gendertransformatie van een jonge tiener. Dit is de trailer.
Op beide dagen start het voorprogramma van de openluchtbioscoop om 20.00, de film begint om 21.30 uur. Op woensdag spreekt een van de Pride Ambassadors. Op donderdag treedt het Amsterdam Gay Men’s Choir op. Neem iets te eten en drinken mee. De toegang is gratis. Per avond is er plaats voor vierhonderd bezoekers.
Check, als je toch op het Mercatorplein bent, het kunstwerk STOER van Bilal Chahal. Zijn creatie gaat over gender en identiteit. Bilal: “Door het spel van letters, de (roze) kleur en vorm zal het zeker vragen oproepen zoals wat stoer eigenlijk betekent, welke eigenschappen daarbij horen en wat dat betekent hoe iemand zich identificeert.”

Zondag 7 augustus: Fok me Hokje in De La Mar West (2)
In dit theaterstuk hoor je teksten die jongeren schreven over de beperkende hokjes van genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Over opgroeien, vriendschap, uitgaan en kleding. Over hoe het is om in de kast te zitten, en er uiteindelijk uit te komen. Want waarom heeft de mensensoort, in tegenstelling tot het dierenrijk, het zo moeilijk met het accepteren van elkaars verschillen? De voorstelling begint om 17.00 uur en vindt plaats in het theater aan de Laan van Spartaan.

Tot en met zondag 28 augustus: ‘Vier de verbinding!’ in De Hallen (3)
In deze expositie geeft ontwerper Claar Delfsma met de werken Celebrate,Connect en Interact een nieuwe vorm aan de kleuren van de regenboogvlag. In de Passage van De Hallen zijn ook banieren opgehangen die op deze werken zijn gebaseerd. Tijdens de Pride Week vorig jaar in Amsterdam was de Progress Pride Flag (die een toegevoegde driehoek heeft met extra kleuren) meer zichtbaar dan de bekende regenboogvlag. Voor Claar was dit een van de redenen om onderzoek te doen naar de pridevlaggen. De betekenis van de kleuren inspireerde haar om de strepen op een andere manier met elkaar te verbinden.

P.S. Ook in Nieuw-West staat Pride op de agenda. Polderheuvel Pride is een hoogtepunt. Dit festival vindt plaats op maandag 1 augustus en dinsdag 2 augustus. Hier staat het programma.