‘Onze’ Abi Patat is de bezorgkoning van Nederland

Abi in zijn zaak in Nieuw-West. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024
Sinds kort mag Abi Patat in Nieuw-West zich Het Beste Bezorgrestaurant van Nederland noemen. Dat Abi kan bezorgen als de beste is super. Maar het is duizend keer leuker om ‘gewoon’ bij ‘de Patatfilosoof’ langs te gaan en een praatje aan te knopen.

Op 21 februari mocht Selahattin Vural, beter bekend als ‘Abi’, weer een prijs in ontvangst nemen. De eigenaar van de snackbar in de Jan Tooropstraat kreeg namelijk een award voor zijn bezorgkwaliteiten: Abi Patat is gekroond tot Beste Bezorgrestaurant van Nederland (2021). Hij kreeg die prijs op basis van publieksstemmen. In totaal brachten ruim 50.000 mensen hun stem uit op restaurants in 54 verschillende categorieën. Het is het achtste jaar dat Thuisbezorgd.nl deze wedstrijd uitschrijft.

Feliciaties
Volgens de bezorggigant zijn pizza’s, traditionele frietjes en hamburger nog steeds populair. Deze drie gerechten werden ook het afgelopen jaar het meest besteld. Wil je de beste patat van Nederland laten bezorgen, dan moet je volgens de stemmers bij Abi Patat zijn. Abi is eigenlijk altijd wel het zonnetje in huis, maar van deze prijs ging hij nog meer stralen dan normaal en wilde hij het wel van de daken schreeuwen: “Ja, we hebben gewonnen.” Op zijn sociale media regent het reacties: “Super.” “Topper”. Iemand feliciteert hem, zijn vrouw én dochter. “Jullie drieën hebben de prijs dik verdoend. En, Abi, als er een bla bla prijs komt, ben jij de grote winnaar.”

Abi-experience
Over dat laatste wil ik het met je hebben. Hartstikke knap dat Abi Patat kan bezorgen als de beste. Maar waarom zou je je patat laten bezorgen? Het is echt duizend keer leuker om bij de snackbar langs te gaan. Alleen dan krijg je de échte Abi-experience: een hartelijk welkom, veel gelach en een flinke dosis woorden. Want praten, dáár kan Abi zeker wat van. Geef ‘m een onderwerp en hij geeft je meer info dan google. Maar zwijgen lukt hem ook. Zoals ik eerder schreef heeft hij een luisterend oor voor iedereen die dat nodig heeft en is hij gul met wijze raad. Vandaar zijn bijnaam ‘de Patatfilosoof’.

Amsterdamspeld
Niet alleen is Abi een unieke Amsterdammer, zijn zaak heeft ook iets speciaals. Kom je binnen dan zie je links de muur die behangen is met knipsels over hem. Heel Amsterdam kent Abi, tot en met het stadhuis aan toe. Zo kreeg hij in 2018 de Amsterdamspeld, de onderscheiding voor Amsterdammers die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving. In de zaak zijn Abi en zijn familie het middelpunt, maar daarom heen vind je jong, oud, gelovigen, heidenen, rijk, arm, bruin, zwart, wit en geel. In de snackbar komt de hele buurt samen. Die diversiteit (en gemoedelijkheid) is wat Amsterdam voor mij Amsterdam maakt. Het is dé reden waarom ik hier per se wilde wonen. In deze potpourri van mensen voel ik me geen rare pinda. Hier ben ik thuis.