Daar is ie weer: Abi’s befaamde puntje patatdag

Abi- de 'patatfilosoof'- in 2019 in zijn zaak. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op zaterdag 2 november is het feest bij dé snackbar van Nieuw-West: Abi Patat. Van 13.00 tot 21.00 uur vliegen de puntjes patat en snacks voor een prikkie uit de frituur.

In Noord hebben ze ijssalon IJskoud de Beste, in Nieuw-West hebben we Abi Patat. Op beide plekken komt de hele buurt samen: jong, oud, gelovigen, heidenen, rijk, arm, bruin, zwart, wit en geel. Altijd volop gebabbel en gebulder. Wonderen van verbinding zijn het. De wereld zoals je wilt dat die is. De spil van de zaak aan de Jan Tooropstraat is Selahattin Vural, beter bekend als ‘Abi’, het Turkse woord voor ‘broer’. Een treffende bijnaam, want Abi heeft een luisterend oor voor iedereen die dat nodig heeft en strooit soepel met wijze raad, waardoor hij ook de geschiedenis in zal gaan als ‘de Patatfilosoof’. Voor kinderen uit de buurt is hij als een vader. Inmiddels zijn er generaties buurtbewoners die zijn opgegroeid met één zekerheid: halverwege de Jan Tooropstraat zie ik Abi en Abi ziet mij.

Amsterdamspeld
Ook in het stadhuis kennen ze Abi: vorig jaar kreeg hij de Amsterdamspeld, de onderscheiding voor Amsterdammers die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving. De Jan Tooropstraat zit in Overtoomse Veld, een wijk die zeker in het verleden veel had te maken met jeugdcriminaliteit. Mede door zijn verbindende rol heeft Abi ervoor gezorgd dat de sfeer is verbeterd. In het juryrapport wordt de zaak die hij samen met zijn vrouw runt de hemel in geprezen als een ‘belangrijke ontmoetingsplaats in een wijk die spanningen kent tussen verschillende groepen’. Volgens de jury vertelt Abi ‘als een gids nieuwe bewoners over de buurt’ en probeert hij ze ‘het gevoel te geven dat ze welkom zijn en deel uit maken van een gemeenschap’.

Bruisend moment
Door al die lof voor zijn excellente social skills, zou je bijna vergeten dat Abi en zijn vrouw kunnen frituren als de beste. Het meest bruisende moment om dat te testen is tijdens Abi’s jaarlijkse Puntje Patatdag. Dit jaar barst dit snackfeest los op zaterdag 2 november. Van 13.00 tot 21.00 uur draait het dan om een puntje patat, Kwekkeboom kroketten, Mora frikandellen, Mora kipkorns, milkshakes en muziek van Abi himself.Voor de snacks betaal je slechts 1 euro per stuk. Tel uit je winst!

https://www.abipatat-amsterdam.nl

DeWestkrant