Onderscheiding voor ‘patatfilosoof’ in roerige buurt

Trefpunt voor de buurt: de snackbar van de 'patatfilosoof'. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de buurt staat hij bekend als de ‘patatfilosoof’. Selahattin Vural is met zijn snackbar Abi Patat al ruim twintig jaar een begrip in Overtoomse Veld. Zijn cafetaria in de Jan Tooropstraat is een ontmoetingsplek voor allerlei soorten buurtbewoners. Zowel oudere Nederlandse bewoners als jongeren van Marokkaanse afkomst lopen binnen bij de ‘patatfilosoof’.

De van oorsprong Turkse eigenaar Selahattin Vural vervult met zijn innemende persoonlijkheid een spilfunctie, zo stelt de gemeente Amsterdam. De buurt stond jaren geleden bekend vanwege problemen met jeugdcriminaliteit, en de wijk kent nog steeds spanningen tussen verschillende groepen. Vural is behalve verkoper van snacks verbinder, een hartelijke man met een luisterend oor en altijd goed voor opmerkingen en adviezen die tot nadenken stemmen.

Tot zijn eigen verrassing is de ‘patatfilosoof’ zaterdag gëeerd met de Amsterdamspeld. Deze onderscheiding wordt alleen uitgereikt aan Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op een bijzondere wijze en onbetaald hebben ingezet voor de samenleving. 

In 2014 leek het er nog op dat Vural moest sluiten nadat zijn snackbar volledig was uitgebrand als gevolg van een ingegooide molotovcocktail. Met hulp van de buurt, klanten, vrienden, woningbouwcorporatie en de plaatselijke politiek kon Abi Patat de deuren heropenen.