Patatfilosoof Abi van slag door sloopplannen: ‘Ik wil doorgaan met patat bakken’

Abi in zijn zaak in Nieuw-West. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Het plan bestaat al langer, toch kwam de mededeling als een mokerslag. Abi Patat moet echt weg van de vertrouwde stek aan de Jan Tooropstraat. Verhuurder Lieven de Key gaat het verouderde woongebouw in Overtoomse Veld slopen met daarin ook de bekende snackbar, trefpunt voor de hele buurt. 

“Iemand van de corporatie kwam maandag langs om te vertellen dat ik er uit moet”, vertelt Abi, die eigenlijk Selahattin Vural heet. “Ik werd boos en heb een stuk daarover geschreven op Facebook. Als gewone ondernemers hebben we na al die jaren veel geschiedenis op deze plek. We hebben het heel zwaar.”

De onzekerheid over de toekomst knaagt aan de ‘patatfilosoof’, zoals Vural ook bekend staat. Abi kan verhalen vertellen als geen ander, daar weten zijn klanten alles van. Ook biedt hij graag een luisterend oor en is hij gul met wijze raad, schreef Patricia eerder. Zijn verbindende rol in de buurt leverde hem al eens een onderscheiding op.

Nu lijkt het erop dat Abi zelf goede raad nodig heeft. Hij weet het even niet meer. Maar er zal toch wel tijdelijk andere ruimte voor zijn snackbar worden geregeld? “Ik heb nog geen aanbod”, zegt hij. En kan hij straks niet een plekje krijgen in de nieuwbouw? “Dat kan drie of vier jaar gaan duren, heb ik begrepen. Dat is heel lang voor iemand van boven de zestig, zoals ik.”

Vooralsnog concentreert Abi zich maar weer op zijn patat, en uiteraard op zijn klanten. “Ik wil vooral doorgaan met het bakken van patat. Ik wil de beste patatbakker van Nederland worden.”

Reactie Lieven de Key
“Abi Patat heeft de mogelijkheid om terug te keren in de nieuwbouw”, zo stelt een woordvoerder van Lieven de Key. “We zijn op dit moment in gesprek over de onkostenvergoedingen voor bijvoorbeeld verhuizing en herinrichting en denken mee over alternatieven voor een tijdelijke andere locatie.”
In totaal maken vier woongebouwen met 112 verouderde sociale huurwoningen in de buurt plaats voor nieuwbouw met 265 woningen (waarvan 135 sociale huur) en bedrijfsruimte. De werkzaamheden starten begin 2024.  Van de huidige bewoners kunnen straks 58 huishoudens terugkeren naar de nieuwbouw, zo staat er op de website.

Trefpunt voor de buurt: de snackbar van de ‘patatfilosoof’. (Foto Richard Mooyman)