Filmtheater voor documentaires in Vondelparkpaviljoen

Het Vondelparkpaviljoen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

In het Vondelparkpaviljoen komt een filmtheater en centrum voor documentaires. IDFA -bekend van het festival- krijgt een eigen plek voor documentairefilm en -kunst in het voormalige Filmmuseum. De organisatie wil het hele jaar door gaan zorgen voor programma’s, activiteiten en evenementen.

Het Vondelparkpaviljoen past bij de ambities van IDFA om zich te ontwikkelen van een jaarlijks festival naar een toonaangevend instituut voor de creatieve documentaire dat dagelijks kan worden bezocht. Met de ondertekening van het huurcontract met de gemeente komt een lang gekoesterde droom uit, zo stelt IDFA. 

In november 2022 startte de organisatie een crowdfundingcampagne om een filmzaal in het paviljoen mogelijk te maken. Het leverde ruim 125.000 euro op, dankzij ruim vijfhonderd donateurs.

Na de zomer gaat IDFA eerst proefdraaien waarna het pavilioen een festivallocatie wordt in november. De officiële opening is volgend voorjaar, waarna het theater dagelijks toegankelijk zal zijn. Op het programma staan dan onder meer bijzondere films op het grote doek, installaties, workshops en debatten.

“Onze stad heeft er op deze manier een nieuw toegankelijk podium bij waar het hele jaar door documentaires vertoond kunnen worden aan een breed en divers publiek”, aldus wethouder Touria Meliani (kunst en cultuur). “Ik ben ook erg enthousiast over de plannen van IDFA omdat er in het pand ruimte wordt geboden aan talentontwikkeling en educatieve programma’s.”