24-uursvergunning voor meer clubs en podia in West

Bret op Sloterdijk mag al langer 's nachts openblijven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

The Other Side aan de Rigakade (Houthaven), Warehouse aan de Elementenstraat (Sloterdijk) en restaurant Meo’s Colloseum in de Lootsstraat (Oud-West) krijgen voor het eerst een 24-uursvergunning. Dat heeft de gemeente besloten. 

Het aantal plekken in West en Nieuw-West waar je ’s avonds laat of ’s nachts heen kunt, neemt met deze nieuwkomers toe. Zo’n 24-uursvergunning hebben al Club De School (De Baarsjes), Bret (Sloterdijk), The Ven (Sloterdijk), Nachtlab (Sloterdijk) en Radion (Nieuw-West). De Marktkantine aan de Jan van Galenstraat moest vorig jaar wijken voor geplande woningbouw.

Amsterdam wil een bloeiende, diverse nachtcultuur stimuleren met plekken die zelf hun openings- en sluitingstijden mogen bepalen, zo stelt de gemeente. Om in aanmerking te komen voor zo’n vergunning moet de plek volgens de gemeente iets toevoegen aan het aanbod in de stad en onderscheidend zijn, bijvoorbeeld met een artistiek programma. 

De activiteiten mogen niet leiden tot overlast voor omwonenden of omliggende bedrijven, aldus de gemeente. De burgemeester kan aanvullende voorwaarden stellen en de 24-uursvergunning zonodig weer intrekken. De vergunning wordt verleend voor de duur van drie jaar. In totaal heeft Amsterdam nu 17 plekken met een 24-uursvergunning. 

DeWestkrant