Noodkreet clubs: ‘Amsterdam verspeelt allure en aantrekkingskracht’

Hoogstins2024

Een schreeuw om aandacht en hulp. Zo noemt eigenaar Eelko Anceaux van De Marktkantine in West de manifestatie komende zaterdag van Amsterdamse clubs en liefhebbers van de nachtcultuur op het Museumplein. Het water staat de clubs aan de lippen nu een versoepeling van de coronamaatregelen uitblijft.

“Wij vinden de situatie vrij uitzichtloos”, zo reageert Anceaux van De Marktkantine aan de Jan van Galenstraat. “Er wordt ons geen perspectief geboden, geen tijdschema, geen openingsdatum. Het gesprek wordt niet met ons aangegaan en er worden geen maatwerkoplossingen gezocht. Het belang van het nachtleven voor Amsterdam wordt onvoldoende onderkend.”

Club De School in De Baarsjes sloot onlangs al definitief de deuren. Anceaux verwacht zelf met De Marktkantine nog wel even te kunnen overleven op de tijdelijke locatie bij het Food Center Amsterdam. Elke week organiseert De Marktkantine met in achtneming van de coronabeperkingen De Grote Kleine Clubshow, met tien procent van de oorspronkelijke bezoekerscapaciteit. “Dat is succesvol en houdt ons bij de les en op de radar”, aldus Anceaux.

De organisatie van de manifestatie schetst een zeer somber beeld. “Clubs zullen moeten sluiten, jeugdige bezoekers verplaatsen zich naar onveilige bossen en loodsen, artiesten raken hun podia kwijt, leveranciers verliezen hun afzet en honderden verliezen hun baan. En Amsterdam verspeelt haar allure en aantrekkingskracht.”

De branche denkt dat de clubs met een zelf ontwikkeld protocol weer open te kunnen. Onderdelen daarvan zijn een maximum aantal bezoekers, een gezondheidscheck en temperatuurmeting bij de deur, alleen toegang via voorverkoop en het gebruik van zeer goede afzuig- en ventilatie-installaties.