Met een podcast door de Helmersbuurt van W.F. Hermans

Een plaquette voor W.F. Hermans op Eerste Helmersstraat 208, waar hij in zijn jeugd woonde. (beeldbank Gemeentearchief Amsterdam)
Hoogstins2024

De podcast Booklovers’ tours heeft speciaal voor het honderdste geboortejaar van de schrijver Willem Frederik Hermans een podcast gemaakt over de jonge jaren van de schrijver, die opgroeide in de Helmersbuurt.

Hermans werd geboren in de Brederodestraat en verhuisde daarna naar de Eerste Helmersstraat. Heel gelukkig was zijn jeugd daar niet. Thuis is de sfeer angstig en bedompt, en op school is het al niet veel beter.

Verder was Hermans niet erg te spreken over de naamgever van de straat en de straten eromheen. Hij schrijft in De elektriseermachine: ‘Alle straten in de buurt waar ik ben grootgebracht, zijn naar zesderangsschrijvers genoemd. Niet minder dan drie straten heeft het gemeentebestuur ten deel doen vallen aan Jan Frederik Helmers, die door niemand meer gelezen wordt. En in de eerste daarvan woon ik.’ 

Met de podcast kun je door de Helmersbuurt lopen, terwijl Mariëlle van Tilburg en Mechteld Jansen vertellen over Herman’s jeugd in West. ‘Het wordt geen vrolijk verhaal’, kondigen de twee in het begin van de podcast aan. De podcast kun je hier beluisteren.

DeWestkrant