De ‘keto-sushi’ van Cham So Good is pure kunst (én koolhydraatarm)

Cham So Good: keto gimbap. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij Cham So Good op de Overtoom vliegen Koreaanse klassiekers als mandu en bibimbap de deur uit. Patricia at er sushi (gimbap) zonder rijst, en ging uit haar dak.

Hond aan de lijn, kleedje onder de arm. Voordat de mannen naar het Vondelpark gaan, lopen ze binnen bij Cham So Good op de Overtoom 464A. “Enjoy your  picknick”, zegt de Zuid-Koreaanse eigenares als ze de bibimbap met spiegelei overhandigt (13 euro per portie). Dit rijstgerecht is een van de bestsellers van het (afhaal)restaurant dat ze drie maanden geleden opende.

Huisgemaakte kimchi
Het is haar eerste horecazaak. Aan haar enthousiasme en zorgvuldigheid merk je dat ze er veel liefde in heeft gestoken. “We maken alles zelf, zoals de mandu. Deze dumplings zijn net zo populair als de bibimbap.” Mijn oog valt op de koeling met Koreaanse frisdrank en potten verse kimchi. “Ook de kimchi is homemade.”

Gimbap
Vandaag heb ik echter maar één missie: lunchen met gimbap, de Koreaanse versie van sushi. Gimbap bevat doorgaans minder rijst dan sushi. Verder zijn de ingrediënten bij de Koreaanse rijstrolletjes over het algemeen gekookt, gebakken of op een andere manier geconserveerd, terwijl sushi voornamelijk draait om rauwe ingrediënten.

Koolhydraatarm
Cham So Good is open van maandag tot en met zaterdag. Maar gimbap is er alleen  dinsdag tot en met zaterdag tot 17.00 uur. Ik twijfel tussen de versie met kimchi en de keto gimbap (10,95 euro), en ga voor de laatste. Deze ‘sushi’ verwijst naar het ketogeen dieet, de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet. Eet je in keto-stijl, dan mag je niet meer dan 50 gram koolhydraten per dag (!).

Fushion sushi
Keto gimbap blijkt een hapje zónder rijst is zijn. “Fusion sushi”, lacht de eigenares. “Niet iedereen houdt immers van rijst.” De rijstkorrels heeft ze vervangen door ei, groenten, krabstick, tonijn, fish cake en mayonaise. Zeewier eromheen en kláár. Met een brede lach zet ze haar creatie op de houten tafel. “Je krijgt er wat kimchi bij. Een cadeautje.”

In balans
Alles is in balans. Slechts een likje mayo, zodat de andere smaken niet overschaduwd worden. Van de flinterdunne omelet tot de tonijn en knapperige groenten, alles smaakt optimaal – de rijst mis je niet eens. Een frisse, smakelijke compositie waar de kimchi een pittig accent aangeeft, hoewel dat niet per se nodig is.

Precisiewerkje
Behalve dat de keto gimbap om te zoenen zo lekker is, ziet de ‘sushi’ er ook wonderschoon uit: een kleurrijk precisiewerkje. Alsof de eigenares hiervoor een meetlat en pincet heeft gebruikt. Wat een fijne ontdekking! Dit kunstwerkje smaak naar meer, veel méér.

P.S. Voor meer Zuid-Korea in de buurt, check dit stuk.

Cham So Good. (Foto: Patricia Jacob)