De smaken van de Boerenmarkt op het Haarlemmerplein

Het lekkerste uitje om de hoek

Foto Patricia Jacob
Hoogstins

Elke woensdag van 10.00 tot 17.00 uur is er op het Haarlemmerplein een Boerenmarkt. Volgens Patricia vind je op deze markt bij Westerpark ‘likkebaardend lekkere’ producten. Ze raadt je aan om op smaakexcursie te gaan.

Van Nadia’s Vegaroute door West tot de ‘Grote Smaken Speurtocht’ langs culinaire adressen in ons stadsdeel; in West hebben we zoveel lekkers binnen handbereik dat je wel routes kunt blijven uitstippelen. Net buiten Westerpark zit nog een plek waarvan je smaakpapillen uit hun dak zullen gaan: de Boerenmarkt op het Haarlemmerplein. Elke woensdag kun je daar je wekelijkse boodschappen doen bij ondernemers die hun producten door en door kennen. Er valt zoveel te zien, proeven en ruiken dat je er makkelijk een smaakexcursie van kunt maken.

Vis van Henry
Zo kun je bij Vis van Henry je lol op met oesters, gamba bites of verse ansjovis. Voor bewoners van de Spaarndammerbuurt is Henry een oude bekende. Ooit had hij namelijk een winkel in de Spaarndammerstraat. Henry groeide op in een vissersdorp en maakte eerst carrière in de financiële wereld, voordat hij de duurzame vis inging. Van de winkel in de Spaarndammerstraat herinner ik me nog zijn uitstekende Thaise viskoekjes. Inmiddels heeft hij zijn snackassortiment uitgebreid met onder meer een gambaburger. Henry levert aan restaurants en staat met zijn kraam op markten en foodfestivals. Op de Boerenmarkt biedt hij onder meer verse vis (dorade, wilde zeebaars) vissalades en maaltijden (zalmlasagne) aan.

Kwaliteitsvlees
Niet ver van deze ‘viskoning’ vind je kwaliteitsvlees. Bij de Berkshire Butcher koop je vlees van ‘een authentiek oud-Engels varkensras’, waaronder de ‘best burgers in town’ en pastrami – al dan niet op een sandwich. Verderop zit Paul de Wit & Zn., beter bekend als De Hoenderspecialist. Dit bedrijf uit Zeeuws-Vlaanderen etaleert patés en huisgemaakte rillettes en heeft ook exclusieve producten als kalfsrack en côte de boeuf. Qua wilde kalkoen en kip (Hollandse Blauwhoender) zit je hier ook goed.

Marco’s grillkippen
Op dit deel van markt kun je niet om de zinnenprikkelende geur heen die uit Marco’s kraam dwarrelt. Direct naast Vis van Henry draaien Marco’s grillkippen als een dolle aan het spit. Aan de rij met klanten te zien, zijn die kippen om je vingers bij af te likken. Behalve hele of halve kippen zijn er ook kippenbouten, -dijen en -vleugels te koop. Rond lunchtijd vliegen de broodjes met kip de wagen uit.

Abu Salie
Bij de foodtruck ernaast, Abu Salie, gaat het er een stuk plantaardiger aan toe. Ik ken de wagen van de Lindengrachtmarkt, maar je vindt ‘m ook op de Zuidasmarkt. De truck van Shahar Cohen is wereldberoemd in Amsterdam. Niet alleen om de pita met falafel van tuinbonen, maar vooral om de likkebaardend lekkere sabiche, een pita met onder meer gefrituurde aubergine, een gekookt ei, lente-ui en mango-fenegrieksaus.

Ambachtelijk bakwerk
Om je zoetzucht te stillen, is Le Perron een steengoede halte. Tussen de robuuste broden en baguettes lonken daar chocolade- en rozijnenbroodjes, muffins met appel en kaneel, American cranberry cookies, speculaasjes en macarons. Iets verderop kun je ook terecht voor ambachtelijk bakwerk, maar dan met een hartige touch. Bij Pieman Bakery sta je oog in oog met Engelse taarten met een werelds accent: Thaise kip, Surinaamse pom, Mexicaanse jalapeño.

Bloemen
Verder kun je op de markt je boodschappentas vullen met kaas, groenten, honing, olijven en aardbeien. Alles verser dan vers. Een plantje en een bos bloemen mee en klaar ben je. Deze markt is beter en gezelliger dan welke supermarkt dan ook. Een plek om te koesteren.

Foto Patricia Jacob