Nadia’s Vegaroute door West

Hoogstins2024
Groente is hotter dan hot. Nadia Zerouali, kookboekenschrijfster en mede-eigenaar van de Couscousbar in de Kinkerstraat, leidt je naar haar vier favoriete vega(n)eetadresjes van West.  

Het motto van het platform Van Amsterdamse Bodem is: “Eten wat de stad schaft.” Met dit uitgangspunt in het achterhoofd hebben de medewerkers diverse smakelijke strooptochten laten ontwikkelen. Zo lieten we je eerder al kennismaken met de  ‘Grote Smaken Speurtocht’, waarvoor chef en (kinder)kookboekenauteur Samuel Levie een route uitstippelde langs zijn favoriete adressen in West. Een van de nieuwste routes is minstens zo lekker: de Vegaroute door West.

Couscousbar
De reisleider is dit keer: Nadia Zerouali, kookboekenschrijfster en culinair ondernemer. In 2017 opende ze samen met Samira Dahmani de deuren van de Couscousbar in de Javastraat. Een paar jaar laten kwam er een filiaal in de Kinkerstraat 85H. De twee ondernemers willen couscous net zo geliefd en bekend maken als sushi en pizza.

Veganees
Nadia’s Vegaroute met de ‘meeste duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes van West’ vind je hier. De tocht begint bij haar eigen zaak in de Kinkerstraat. Wij zijn er ook geweest en kregen eerlijk eten zonder fratsen, dat staat als een huis. Van de Couscousbar leidt ze je naar Veganees in de Eerste Constantijn Huygensstraat 45H voor ‘streetfood om je vingers bij af te likken’. Ze raadt de Korean fried cauliflower en de gyoza’s met een vulling van shiitake, gember en spitskool aan.  Dat bij dit restaurant alles Aziatisch én vegan is, vertelden we je in dit stuk.

Meatless District
De derde halte is Meatless District in de Bilderdijkstraat 65-57. In deze zaak is alles 100% plantaardig. Nadia’s favoriet is de Smoked No Salmon Bagel op basis van tomaat, gemarineerd in zeewier. Uit eigen ervaring weet ik dat de toetjes hier ook uit de kunst zijn.

Mana Mana
Voor de vierde halte moet je richting Westerpark, naar Mana Mana, Frederik Hendrikplantsoen 36. Sinds 2020 heeft deze zaak uit De Pijp ook een filiaal in West.
Nadia’s tip: ‘De beroemde falafel op basis van kikkererwten, geserveerd met tahini, een romig sausje op basis van sesamzaad, en amba, een pittig sausje van ingelegde mango met kruiden. Smeuïg, kruidig, precies goed.” Met de fiets kun je haar route binnen een half uurtje doen. Waar wacht je nog op?