Komst kabelbaan over het IJ bijna zeker

Hoogstins2024

In 2021 schreven we in dit artikel dat de gemeente de komst van een kabelbaan over het IJ steunt. Al jaren wordt erover gesproken en de initiatiefnemers staan in de startblokken om te beginnen, maar het was wachten op goedkeuring van de gemeente. Die goedkeuring lijkt er nu te komen, zo hebben diverse bronnen aan Het Parool gemeld.

De gemeente gaat akkoord met een wijziging in de route, waardoor de kabelbaan gebouwd kan worden. Het is aan wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) en de Vervoerregio om definitief akkoord te gaan met de routewijziging.
De kabelbaan loopt van de NDSM-werf in Noord tot het nog te bouwen deel van de wijk Haven-Stad aan de westkant van de stad. In 2025 moet de bouw beginnen en de kabelbaan zou in 2027 klaar moeten zijn.
Met deze nieuwe ‘sprong over het IJ’ kunnen 5500 mensen per uur worden vervoerd en dat is hard nodig gezien de groei van het aantal inwoners van Noord, aldus Het Parool. De ponten zijn op spitstijden nu al vaak vol en en na 2030 wordt het naar verwachting zonder aanvullend vervoer helemaal problematisch.
In ons deel van de stad komt de kabelbaanhalte te liggen bij de Hemknoop, waar in 2027 ook een metrohalte moet zijn als onderdeel van de zogenoemde Ringlijn. Die lijn wordt vanaf Sloterdijk doorgetrokken om het ov-netwerk in Haven-Stad te verbeteren. In de wijk moeten de komende jaren 40.000 tot 70.000 woningen worden gebouwd.