Kabelbaan over het IJ weer een stap dichterbij

Hoogstins2024

Het stadsbestuur heeft gisteren de plannen voor de aanleg van een kabelbaan over het IJ gesteund. De kabelbaan is bedoeld als OV-verbinding. In de nieuwe plannen loopt de baan vanaf Noord (Softwareweg) via de Moermanskkade in de Minervahaven naar metrostation Isolatorweg in Nieuw-West. In eerdere plannen ging de baan ‘slechts’ van Noord naar de Minervahaven (bij de wijk Houthaven), nu is hij dus verlengd.
Het college sluit een intentieovereenkomst met de Vervoerregio Amsterdam en de initiatiefnemer van het project, de stichting IJbaan, om tot definitieve afspraken komen. Naar verwachting zullen er in 2030 900 ov-reizigers per dag met de kabelbaan reizen. Tien jaar later, als de ‘Westbrug’ tussen NDSM en Houthaven er is, zal dat aantal oplopen tot 4.500.
De stichting van Bas Dekker en Willem Wessels is al jaren bezig om een kabelbaan over het IJ te realiseren. In 2015 besloot de gemeente alleen voor twee bruggen te gaan, maar later werd het plan voor een kabelbaan naast de West- en Oostbrug toch weer naar boven gehaald. De verbindingen moeten er voor zorgen dat het steeds drukker wordende verkeer op de ponten wordt ontlast en dat de verbinding tussen West en Noord beter wordt.

 

 

DeWestkrant