Woningbouw zet rem op ‘creatieve hotspot’ in haven

De Minervahaven, met links het hoofdkantoor van onder meer Calvin Klein en Tommy Hilfiger. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Zo’n 11.500 woningen moeten er komen ten westen van de wijk Houthaven, onder meer in de Minervahaven. Maar dat betekent een rem op de ‘creatieve hotspot’ die langs het IJ in West is ontstaan. Er is geen ruimte meer voor nieuwe bedrijven, zo heeft de gemeente bepaald. Tal van bedrijven uit de mode- en mediasector zijn de afgelopen jaren rond de Danzigerkade neergestreken, mede aangetrokken door de ruige charme van het havengebied. 

Het Havenbedrijf Amsterdam bestempelt Stadshaven Minerva als ‘dé creatieve hotspot’, met bekende namen als Calvin Klein, Tommy Hilfiger. Hugo Boss, Barts en reclamebureau Saatchi & Saatchi. Theater Amsterdam vestigde zich al eerder aan de Danzigerkade. Ook horecabedrijven hebben de deuren geopend, zoals de restaurants ZA Amsterdam, Wilde Kroketten, Gary Loen en Lars in het Moxy Hotel. 

Het gebied vormt een belangrijk deel van de toekomstige woonwijk Haven-Stad. Woningbouw is echter op veel plekken tot het jaar 2029 niet mogelijk vanwege de nabijheid van industrie- en havenbedrijven, die geluid en geur produceren. De gemeente onderzoekt nu vanwege de grote behoefte aan woningen of er toch veel eerder -vanaf 2022- huizen kunnen komen in de deelgebieden Minervahaven-Zuid en Sloterdijk 1 Noord.

Nieuwe bedrijfsbebouwing wordt zolang dit onderzoek loopt niet meer toegestaan. Dit om te voorkomen dat er straks geen ruimte meer is voor woningen. Vanuit de markt is er wel interesse om meer bedrijfsgebouwen neer te zetten, zo blijkt uit een brief die de gemeente heeft gestuurd aan ontwikkelaars, gebiedseigenaren en ondernemers. 

DeWestkrant