‘Nieuwe geluidsregels Schiphol belemmeren woningbouw’

Vliegtuig boven West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Nieuwe geluidsregels voor Schiphol belemmeren woningbouw in de wijde omgeving van Schiphol. Hiervoor waarschuwt gedeputeerde Jeroen Olthof namens regionale bestuurders in een brandbrief aan minister Ollongren.

Haven-Stad, met 40.000 tot 70.000 beoogde woningen in West en Noord binnen de Ring A10, is een van de grote nieuwbouwlocaties die te maken krijgen met strengere geluidsregels.

Bij het beoordelen van woningbouwplannen en de leefbaarheid gaat luchtvaartlawaai zwaarder meetellen dan voorheen, zo is het plan. De aanpassing van de rekenregels voor de optelsom van geluid gaat ervoor zorgen dat de regio in de praktijk op slot gaat voor woningbouw, zo luidt de waarschuwing.

De optelsom van vlieggeluid en geluid uit andere bronnen, zoals verkeer en industrie, zal volgens de brief leiden tot een ‘akoestisch leefklimaat’ met kwalificaties van ‘tamelijk slecht’, tot ‘zeer slecht’. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de woningbouwopgave in deze regio, schrijft Olthof als voorzitter van Bestuurlijke Regie Schiphol.