Verbod op recreatief gebruik lachgas

Achtergelaten lachgaspatronen op een parkeerplaats langs het IJ. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Staatssecretaris Blokhuis gaat lachgas voor recreatief gebruik verbieden door het op lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Het gebruik van lachgas als recreatief roesmiddel leidt tot risico’s voor de volksgezondheid, overlast en verkeersongevallen, aldus Blokhuis. Volgens hem is er sprake van een ‘drugsprobleem’. In West en Nieuw-West is het gebruik van lachgas inmiddels wijdverspreid. 

Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze ‘eigenlijke toepassingen’ worden van het verbod vrijgesteld. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaan in gesprek met deze ‘eigenlijke’ aanbieders om dit te regelen. Maar andere toepassingen, zoals het inhaleren van lachgas door een ballon, zijn straks illegaal. 

“We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren”, zo stelt Blokhuis (ChristenUnie). “De beoordeling van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs) laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas ontzettend schadelijk kan zijn en zelfs bij beperkt gebruik al tot serieuze gezondheidsschade kan leiden. Een ‘ballonnetje’ is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk.”

Het is niet zeker of het plan van Blokhuis politiek haalbaar is. Mogelijk lukt het niet om een meerderheid ervoor te krijgen in de Tweede Kamer. Zo is binnen de coalitiepartijen VVD en D66 kritisch gereageerd.