Cilinders met lachgas ontploffen in afvaloven

De verbrandingsinstallatie van het AEB aan de Australiëhavenweg. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de afvalverbrandingsovens in het Westelijk Havengebied ontploffen de laatste tijd geregeld lachgascilinders. Dit levert schade op en verstoort het verwerkingsproces, zo meldt het Afval EnergieBedrijf (AEB). Ook elders -zoals in Alkmaar en Dordrecht- zijn problemen met explosies in afvalovens sinds lachgas op 1 januari illegaal is geworden.

Het lijkt erop dat de cilinders en tanks in toenemende mate in afvalcontainers worden gegooid en gedumpt. Explosies in de vuurhaard zijn volgens het AEB niet ongewoon, maar door lachgascilinders is het aantal ontploffingen en de kracht ervan toegenomen. Extra inspecties op afval zijn ingevoerd om de veiligheid van medewerkers te waarborgen en schade te voorkomen. 

Lachgas staat sinds 1 januari op lijst II van de Opiumwet. Het doel van het verbod is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken, aldus de rijksoverheid. Het professioneel gebruik voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, evenals het gebruik van lachgas voor voedingsmiddelen.

Lachgascilinder op straat. (Foto Richard Mooyman)