Koffie, pannenkoeken en cultuur bij Podieum op vernieuwd Staalmanplein

Nieuwe koffiezaak in Nieuw-West biedt ook een open podium

Sabela en Djamal, de eigenaren van Podieum.
Hoogstins2024

Het Abraham Staalmanplein in Nieuw-West is onlangs opgeknapt. Podieum is een van de nieuwe ondernemingen die er is geland. Met deze koffiezaak willen Djamal en Sabela ‘de verbinding met de buurt aangaan’. Ze hebben daarvoor drie ijzers in het vuur: eten, drinken, cultuur.

Terwijl Pooja ligt te soezen in haar hondenmandje, staar ik naar tropische stillevens op de foto’s aan de muur. Bij de bar vraagt een jongetje om een koekje. Een paar anderen scharrelen rond een hobbelpaard. Verse bloemen op tafel, hersenkrakers ernaast – puzzels, Rubiks kubus. Jazzy muziek op de achtergrond, een pick-up in de hoek, véél planten.

Géén hokjesdenken
Het is fijn binnenkomen bij Podieum aan het Abraham Staalmanplein in Nieuw-West. Deze koffiezaak tegenover het Antoni van Leeuwenhoek en het voormalig Slotervaartziekenhuis is sinds december in bedrijf. Djamal Hehuat en Sabela Geene zijn de eigenaren. Hij is opgeleid tot grafisch vormgever. Zij werkte tot voor kort als bewegings- en voedingscoach. Djamal heeft een Molukse vader en een Nederlandse moeder. Zij een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. “We hebben diverse culturen in ons”, zegt Sabela. “Maar we willen het hokjesdenken laten varen, waardoor verbinding tussen verschillende culturen kan ontstaan.”

Breed publiek
Ze mikken op een zo breed mogelijk publiek: jong en ouder, bewoners die al jaren in de buurt wonen en nieuwkomers, gezinnen en singles. Djamal en Sabela willen ‘de verbinding met de buurt aangaan’ en hebben daarvoor drie ijzers in het vuur: eten, drinken, cultuur. Djamal: “We bieden een zo divers mogelijk aanbod. Ook proberen we het anders dan anderen te doen.”

Gratis entertainment
Dat blijkt bijvoorbeeld uit hun culturele aanbod. Om de twee maanden exposeert er een andere kunstenaar zijn of haar werk op de kunstmuur. Eén keer per maand zal er een optreden zijn. “Langzaam willen we dat uitbreiden. Bij de meeste zaken heb je zulk entertainment ’s avonds. Wij zijn een dagzaak. Bij ons gebeurt het overdag. De gasten hoeven er geen ticket voor te kopen. Het kan zomaar gebeuren dat ze zitten te lunchen en dat er dan een gitarist begint te spelen”, legt Sabela uit. “We willen beginnend talent een podium bieden. Je hoeft geen Mariah Carey te zijn om bij ons te schitteren. Zang, dans, spoken word, toneel. Alles kan. Wil je een podium, meld je dan aan.”

Drankvergunning
Om je dorst te lessen kun je kiezen tussen koffie en (een pot) thee. Daarnaast zijn er sapjes en non-alcoholische bieren en wijnen. Sinds kort hebben ze een drankvergunning, zodat ze ook alcohol op de kaart mogen zetten. Opvallend: in de eetkaart komen hun Molukse en Surinaamse roots niet terug. Ik zocht tevergeefs naar een lemper (Djamal) en een bara (Sabela). “Misschien dat zoiets ooit op de kaart komt, maar we focussen ons niet op die keukens”, zegt Sabela. “We zijn bovenal mensen en omarmen álle culturen.”

Pannenkoeken
Er zijn zoete en hartige taarten. De quiches én het zuurdesembrood van de tosti’s halen ze bij Pink’s Bakery in De Baarsjes. Je kunt er ontbijten met croissants, yoghurt met fruit of warme havermoutpap (6,25 euro). Last but not least is er een flinke lijst met zowel hartige als zoete pannenkoeken. Ik spot pannenkoeken met stroop (7 euro), appel en rozijn en spek en kaas. Daarnaast zijn er minder traditionele exemplaren, zoals met banaan en kokos en met hummus, avocado en basilicum (8,50 euro). De kaart bevat verschillende vegan-opties.

Jamaica
“Ik heb ooit in een pannenkoekenhuis gewerkt. Ik heb iets met pannenkoeken”, zegt Sabela. Het idee voor Podieum is ontstaan op Jamaica. Tijdens haar vakantie op dat eiland zag Sabela veel Amerikaanse toeristen. “Maar er was geen pannenkoek te bekennen, zoals een American pancake. Het leek me wel wat om een pannenkoekenhuis op Jamaica te beginnen.” Djamal kwam kijken, maar wilde toch liever in Amsterdam blijven. Wel was hij, net als Sabela, klaar om het roer om te gooien én samen iets te creëren. Ze brainstormden erop los en ontwikkelden het concept voor Podieum.

Buurt in opkomst
Hoewel ze in Amsterdam-Zuid wonen, kozen ze voor Nieuw-West. Djamal: “Het Abraham Staalmanplein is opgeknapt. De buurt is in opkomst. We zijn aan het pionieren en hopen mee te kunnen helpen om de wijk op te laten leven.” Vanaf september krijgen 1500 mbo-studenten les tegenover hen, in het voormalige Slotervaartziekenhuis. Ook zal er een flat voor zorgpersoneel worden gebouwd. Op het plein zijn al diverse nieuwe ondernemingen geland, zoals cadeauwinkel Pastilla Club, Elif Taarten en Bike Village, een nieuwe fietsenmaker.

Bootcamp
Sabela wil wellicht in de zomer een activiteit op het plein organiseren. “Misschien ga ik in de zomer wel bootcamps organiseren. Ik kan die zelf geven of laat dit doen door een collega-trainer.” Mochten buurtbewoners nu al willen sporten, dan kan dat. Sinds enkele weken kunnen ze op vrijdagochtend lessen pilates volgen bij Podieum. Sabela: “Onze ‘multiruimte’ is daar ideaal voor. De ruimte is ook te huur voor vergaderingen, lezingen en themamiddagen.” Vanaf de lente hebben ze nog een troef in handen: ze kunnen dan een terras van circa 50 vierkante meter opzetten.

Huiselijke setting
Volgens Djamal is de aanloop ‘bemoedigend goed’. “We horen dat klanten onze huiselijke setting waarderen.” Vooral veertigers met jonge kinderen weten Podieum te vinden. “Maar ook jongeren en expats zien we hier veel”, vult Sabela aan. “Ik ben zo blij dat we deze stap hebben gezet. Ik vind het elke keer weer super als iemand een complimentje geeft en met een glimlach vertrekt.” Djamal: “We willen onze gasten bij naam kunnen noemen en weten hoe ze hun koffie drinken.” Sabela: “Hopelijk wordt Podieum hun tweede ‘huiskamer’.”

DeWestkrant