Nieuwe pop-up in Jan Eef wil levens veranderen met Marokkaanse couture

Malika Ahrouch. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Op de plek in de Jan Evertsenstraat waar Tataroglu noten en Turks fruit verkocht, zit sinds zondag een nieuwe tijdelijke zaak: Inesino, een modezaak die vrouwen in hun kracht wil zetten. 

“Ik denk altijd: als de ene deur dichtgaat, gaat een andere open”, zegt Malika Ahrouch. Tot voor kort had ze een gigantische pop-up store op het Osdorpplein, waar ze onder meer de jurken van haar modelabel Inesino kon laten zien. Onlangs moest ze de ruimte verlaten omdat er een nieuwe huurder was gevonden. Terwijl ze zat te broeden op haar volgende stap, kwam het pand op de Jan Evertsenstraat 80 op haar pad. Ze aarzelde geen moment en hapte toe.

Handwerk
Op zondag 7 mei ging haar kledingzaak in De Baarsjes open. De bakken met noten, en Turks fruit van de vorige eigenaar zijn verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor rekken met jurken in heldere kleuren, fraaie prints, soepel vallende stoffen, plus een onmiskenbare, fraaie Marokkaanse twist. Als je meer op de jurken inzoomt, zie je hoeveel tijd er in de details is gestoken: de stiksels, pailletten, knoopjes, het borduurwerk. Met de hand gemaakt, vrijwel altijd door vrouwen. Soms wel door meerdere vrouwen tegelijk.

Festivalkleding
Behalve jurken voor vrouwen zijn er ook jurken voor kinderen. Verspreid over de zaak vind je accessoires; van schoenen tot geknoopte riemen. “Ik heb nog geen tijd gehad om alle kleding op te hangen, maar ik heb achter nog meer.” In het magazijn zie ik kleding die op een gemiddeld festival niet zou misstaan: een broek met wijde pijpen in een pied-de-pouleruitje, een kort roze-grijs jurkje met grote pailletten, een zwarte iets doorzichtige jurk.

Stylingadvies
“Met de juiste styling kun je een westerse draai aan onze jurken geven: hoge hakken, oorbellen,  make-up op.” Ze adviseert je graag. Al moet je wel tegen kritiek kunnen. “Als een jurk niet staat, krijg je dat te horen. Mijn klanten zijn de ambassadeurs van mijn merk. Ik wil dat ze er fantastisch uitzien.”

Vakvrouwen in kansarme situaties
‘Dress to change a life’ is het motto van haar bedrijf. Met de kleding wil Malika vrouwen in Nederland laten schitteren én iets doen voor professionele naaisters in Marokko. De jurken in de rekken zijn door hen gemaakt. Met Inesino creëert ze werkgelegenheid voor vakvrouwen in kansarme situaties. Ze wil ze ‘uitdagen en leren hun creativiteit te gebruiken’. Voor hun creaties krijgen zij ‘een eerlijk bedrag’. Op die manier helpt Malika hen om hun maatschappelijke en financiële positie te verbeteren. “Het is niet zo van ‘wat zielig, ik ga ze helpen’. Ze leveren vakwerk en werken keihard om iets moois te maken. Ze helpen zichzelf vooruit door kwaliteit te leveren.”

Empowerment voor vrouwen uit De Baarsjes
Met Inesino wil ze niet alleen vrouwen in Marokko in hun kracht zetten, maar ook vrouwen in de buurt. “In Marokko weet ik waar het talent zit, in Amsterdam vind ik dat lastiger.” Maar ze is ervan overtuigd dat er ook in De Baarsjes en de rest van de stad vrouwen zitten die mooi naaiwerk kunnen leveren. “Ik ben heel benieuwd naar hun creaties. Als het kwaliteit heeft en aansluit bij de rest van de collectie, koop ik hun werk misschien wel in en ga ik het verkopen. Ze kunnen zich bij mij aanmelden.”

Lokale naaister
Het eerste contact met een lokale vrouw is al gelegd. ‘Sinds kort werk ik samen met een vrouw uit de buurt. Ze is pas drie jaar in Nederland en heeft daarvoor in Marokko als professioneel naaister gewerkt. Op verzoek kan ze de jurken in de winkel inkorten. Op die manier zien ze de jurken er wat westerser uit.” De deuren van de winkel in de Jan Evertsenstraat blijven open totdat er een nieuwe huurder is gevonden. Je kunt er op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag terecht.

DeWestkrant