Podium voor Marokkaanse ambachtslieden in Osdorp

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In de buurt van Molly’s Arena op het Osdorppplein zit sinds kort een tijdelijke showroom. Dit is dé plek voor ambachtelijke creaties van Marokkaanse origine, zoals fashion, glaswerk en bruidsdekens (handira’s).

Als je door Marokko reist, beland je van het ene prachtlandschap in het andere én struikel je zowat over de ambachtslieden. Van hun creaties word ik hebberig tot en met. Ik was dan ook blij verrast toen ik in Osdorp een gigantische pop-up store vol Marokkaans ambachtswerk ontdekte. “Welkom in onze souk. Wij zijn Inesino. Malika Ahrouch is degene die deze markt mogelijk heeft gemaakt.” Terwijl de man zijn armen uitspreidt, moedigt hij ons aan om vooral rond te kijken. “Ik ben van de tweede generatie. Kijk, daar zit mijn vader – eerste generatie. In onze zaak kunt u kennismaken met Marokko.”

Blikvangers
Enthousiast vertelt hij over de showroom die sinds 18 december op het Osdorpplein zit. Zolang er nog geen nieuwe verhuurder voor het pand op nummer 743-744 is gevonden, kun je er op afspraak je shoplust ruim baan geven. Blikvangers zijn de jurken in het voorste gedeelte: heldere kleuren, fraaie prints, soepel vallende stoffen, plus een onmiskenbare, fraaie Marokkaanse twist.

‘Dress to change a life’
Elk item komt uit de collectie van Inesino, Malika’s modelabel. ‘Dress to change a life’ is het motto van haar bedrijf. Met Inesino creëert ze werkgelegenheid voor vrouwen in kansarme situaties. Ze wil deze vrouwen in Marokko ‘uitdagen en leren hun creativiteit te gebruiken’. Voor hun creaties krijgen zij ‘een eerlijk bedrag’. Op die manier helpt Malika hen om hun maatschappelijke en financiële positie te verbeteren. Fashion met een goed verhaal. Daar ben ik dol op! Tot nu toe was de kleding vooral online en op bijzondere markten te koop, maar nu is er dus een showroom van formaat en krijgt de couture de ruimte die het verdient.

Berber vloerkleden
Behalve items van Inesino, vind je ook spullen van Souk Beldi in de pop-up. De man die ons ontvangt, blijkt uit Osdorp te komen en de eigenaar van deze online-winkel te zijn. “Alles wat Malika en ik hier verkopen is handgemaakt, authentiek en met zorg en respect afgenomen van vrouwen en kleine ondernemers in Marokko. Elk product heeft een eigen verhaal. Wij hebben die verhalen op de muur geplakt.”

Gerecycled glaswerk
Door de combinatie van voorwerp en verhaal, lijkt het hier wel een museum. Een Marokkaanse zwarte deur, Berber vloerkleden, bruidsdekens (handira’s), houten krukken, gerecycled glaswerk, amberblokjes, kussens, een fonteintje met mozaïektegels, maar ook een pollepel (2,50 euro). “Ik zeg weleens: ik ben met een houten pollepel in mijn mond geboren. Deze lepel is perfect voor harira. Door het hout verbrand ik nooit mijn mond.”

Weefraam
Hij merkt dat jongeren van nu lang niet altijd weten hoe producten ontstaan. ‘We vertellen ze er graag over. Achterin staat bijvoorbeeld een weefraam. Aan de hand daarvan leggen we uit hoe een Berber vloerkleed wordt gemaakt. Ook vertellen we iets over de motieven. Vaak heeft de maker expres een oneffenheid toegevoegd. Daarmee wordt geïllustreerd dat het leven niet perfect is.”

Marokko-promotie
Tot nu toe heeft hij alleen maar positieve reacties gekregen. “Niet alleen uit de buurt, maar ook van ver daarbuiten. Tot en met het Gooi aan toe.” Bij de ingang staat een grote bank met fotoboeken van Marokko ernaast. “Sommige bezoekers zijn verrast als ze erdoorheen bladeren. Niet iedereen weet wat het land te bieden heeft. We vertellen er graag over. We zien het als een stukje Marokko-promotie.”

Foto: Patricia Jacob
DeWestkrant