De eerste Jemenitische pop-up brunch van West

Jemenitisch bonengerecht. Foto: Shutterstock.
Hoogstins2024

In de Jan van Galenstraat heeft een blauwe maandag een Jemenitisch restaurant gezeten. Heb je dat gemist én wil je alsnog Jemenitisch eten, dan biedt de pop-up in Westerpark uitkomst.

In 2020 opende Yemeni zijn deuren in de Jan van Galenstraat. Volgens foodblogger Mooncake was dit het eerste restaurant van Nederland waar Jemenitische gerechten op het menu stonden. Volgens eigenaar Ali Fahad is de Jemenitische keuken een begrip in Arabische landen, maar is deze keuken onbekend bij het gros van de Amsterdammers en weten sommigen niet eens waar Jemen ligt. Hij heeft een punt!

Kruidig eten met pit
Om een idee te krijgen van deze cuisine is dit stuk van Mooncake handig. Ik begrijp dat de keuken ‘simpel maar verrukkelijk’ is. De gerechten hebben pit en zijn kruidig. De Jemenieten hebben zelfs hun eigen versie van de ras el hanout. Ze maken deze mix met bijvoorbeeld koriander- en komijnzaad, gedroogde chili’s en knoflook. Ook smoren en roosteren de Jemenieten wat af en houden ze van bonen.  Yemeni is inmiddels verhuisd van Amsterdam naar Den Haag. Toch kun je binnenkort ook gewoon in je eigen buurt Jemenitisch eten. Op zondag 12 en zondag 19 juni kun je namelijk van 12.00-16.00 uur naar de eerste pop-up brunch van West (en waarschijnlijk ook van Amsterdam én Nederland).

Fototentoonstelling
De brunch vindt plaats in Huis van de Wijk De Horizon in de Hembrugstraat. Behalve dat je er in Jemenitische stijl vegetarisch kunt eten, kun je je luisteren naar bijpassende muziek, traditionele kleding bewonderen en een fototentoonstelling bezoeken. Deze ‘ontdekkingsreis naar Jemen’ (2,50 euro per persoon) is tot stand gekomen met steun van Fonds van West en Combiwel Buurtwerk.

DeWestkrant