Deze pop-up in Westerpark draait om Zuid-Koreaanse popidolen

Sokollab. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Om de zoveel maanden vind je een nieuwe pop-up shop aan het Hugo de Grootplein in Westerpark. De laatste aanwinst is Sokollab, een lifestylewinkel voor liefhebbers van K-pop, een Zuid-Koreaanse muziekstijl en subcultuur. Volgens Patricia is het assortiment uniek in Amsterdam.

Het Hugo de Grootplein had ooit een jackfruit pop-up bar. Ook zat er tijdelijk een worstwinkeltje. En wie weet herinner je je de ravioli pop-up nog die aan dit plein in Westerpark zat, Rue de Ravioli. Sinds begin oktober is er een nieuwe ‘pop-upper’ geland: Sokollab, op nummer 18H. Tot voor kort kon je op dit adres yoghurtijs kopen, daarvoor zat er even een ‘delicatessenzaak’ die geen delicatessen verkocht, maar nondescript supermarktspul. De nieuwkomer blijft tot maart 2024 en profileert zichzelf als K-lifestyle store.

K-pop
De naam klinkt funky. Maar vanwaar die doodse looks? Witte muren, zwarte rekken, beige laminaat. Ook is het personeel ingetogener dan je zou verwachten. Voor reuring moet je inzoomen op het metersbrede videoscherm boven de kassa; je ziet dan direct waar de K van lifestyle store voor staat. Gelikte clips met ragfijne Koreaanse jongens en meisjes wisselen elkaar af. Alsof ze van elastiek zijn, bewegen ze perfect synchroon op de Zuid-Koreaanse mix van hiphop en popmuziek, oftewel: K-pop.

Subcultuur
Naast een muziekstijl is K-pop ook een subcultuur. In Azië zijn de boy bands (BTS, Seventeen, Exo) en girl groups (Itzy, Stayc, NewJeans) regelrechte (tiener)idolen. Onder Nederlandse jongeren wint K-pop eveneens terrein. Sokollab is the place to be voor iedereen die houdt van K-pop en zich erin wil onderdompelen.

Londen
De winkel in West staat niet op zichzelf. In 2019 openden de eigenaren in Londen het eerste filiaal van Sokollab, ‘de eerste K-pop- en K-beauty-winkel van het Verenigd Koninkrijk’. Toen de shop in Londen stond, openden ze een vestiging in Birmingham. Het aanbod van de Nederlandse pop-up is enigszins beperkt. Zo ontbreken de schoonheidsproducten die je wel in de UK vindt. Daarentegen zijn er cd’s in overvloed, inclusief albums met handtekeningen van K-popsterren. Overigens mag je naar die exemplaren slechts kijken: ze zijn on display.

Bubble tea
Verder spot ik (foto)boeken van K-popidolen, kaarten, fotohoesjes, schriften, stickers en allerhande accessoires, waaronder lange linten in zuurstokkleuren om sleutels of andere objecten aan te hangen. Snoepgoed is er ook, en een hoek waar je je eigen bubble tea kunt laten maken. Voor zover ik weet, is het assortiment van Sokollab uniek in Amsterdam. Mijn cup of tea is het niet, maar ik ken zat tieners die er dolgraag rond zouden struinen (en dan niet bij elk product ondertiteling nodig zouden hebben). In ieder geval is het cool dat ons stadsdeel weer een primeur heeft.

DeWestkrant