Turkse ‘kikkererwtsnoepjes’ bij Tataroğlu in de Jan Eef

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Niets mis met chocoladepinda’s, maar kikkererwten met chocola of de smaak van tiramisu zijn het nu helemaal. Je vindt ze in De Baarsjes, bij de Turkse notenbar Tataroğlu.

Ik kom elke week in de Jan Evertsenstraat, maar op de een of andere manier blijf ik steeds aan dezelfde kant hangen. Supersuf, alsof er aan de andere kant niets te beleven is. En dat is dus écht niet zo. Gisteren spotte ik een nieuw adres tussen bakkerij Hicret en The Fight Company: Tataroğlu, een Turkse notenzaak. Voor de winkel staat een machine die gisteren zonnebloempitten aan het roosteren was, maar op andere dagen ook aan de slag gaat met hazelnoten, amandelen, cashewnoten en kikkererwten. Toen ik de zonnebloemenpitten zag, stond ik meteen op scherp. Mijn moeder en ik aten ons er scheel aan als we samen op vakantie waren in Spanje. Ze leken op de pitten die ze uit Nederlands-Indië kende: kwatji. Ik móést naar binnen. En was achteraf blij dat ik dit had gedaan.

Turks Fruit als juwelen
Ik had echt het idee dat ik een schatkist binnenliep. Ik zag Turks fruit in alle maten en kleuren, sommige beauties verpakt in dozen die bij een juwelier niet zouden misstaan. Achter de vitrine aan de rechterkant lagen macadamia’s, pistaches en tachtig miljoen andere noten zij aan zij. Behalve ‘gewone’ noten zag ik exemplaren met een outfit van witte, donkere en melkchocola. Mijn bek viel open: hoe lekker is dít? De eigenaar keek me aan en zei: “Je mag alles proeven hoor.” Eén tel later lag er een kikkererwt met donkere chocola in mijn mond – voor de eerste keer in mijn leven. Ja, chocoladepinda’s kende ik wel, maar dat je hetzelfde trucje met kikkererwten kon uithalen was compleet nieuw voor me. Hartstikke lekker, plus veel minder calorieën dan die pinda’s. Ik nam meteen een mix van deze ‘kikkererwtensnoepjes’ mee (2,50 euro voor 250 gram).

Notenstad Çorum
Volgens de eigenaar zijn kikkererwten heel populair in Turkije. Vooral in de plaats waar zijn ouders vandaan komen, Çorum, zijn ze heel geliefd. Deze stad in het noorden van het land staat bekend als de notenstad van Turkije en is de ‘hofleverancier’ van de producten in zijn zaak. Voorheen werkte hij als elektricien, maar toen hij zag dat er in Nederland nog geen notenzaak in Çorum-stijl was besloot hij het roer om te gooien en samen met zijn broer Tataroğlu te openen.

Ottomaanse hazelnootrol
Sinds vijf maanden kun je bij hun zaak terecht voor kikkererwten met de smaak van tiramisu, hazelnoten met witte chocolade, amandelen met bittere chocolade en nog veel meer andere chocoladesnoepjes. Ook kan de eigenaar je van harte zijn Turks Fruit ‘met een jasje van rozenbladeren’ aanbevelen of zijn Ottomaanse rol met hazelnootpastavulling’. Dit soort lekkers lijkt wel uit een sprookje te komen. Leuk, leuk, leuk, dat er weer iets nieuws valt te ontdekken in de buurt. Zó blij dat ik in Amsterdam woon en niet in Klazienaveen of zo.