Gedenksteen homoseksuele verzetsstrijder 

De Stolperstein voor Karel Pekelharing bij de Rombout Hoogerbeetsstraat 83. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Rombout Hoogerbeetsstraat (Westerpark) is dinsdag een speciale steen geplaatst om de homoseksuele verzetsstrijder Karel Pekelharing te herdenken. Pekelharing werd in 1944 gefusilleerd in de duinen bij Overveen. Hij was dichter, balletdanser en lid van het Kunstenaarsverzet. Voordat Pekelharing werd opgepakt, zat hij ondergedoken in een woning in de Rombout Hoogerbeetsstraat.

De plaatsing van de ‘Stolperstein’ is een initiatief van COC Nederland, dat zo slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt die lesbisch of homoseksueel waren. Het gaat volgens het COC om de eerste Stolpersteine in Nederland voor mensen waarvan bekend is dat ze lesbisch of homoseksueel waren. Het COC werd kort na de oorlog opgericht door verzetsmensen.

Pekelharing behoorde onder meer tot de groep die het huis van bewaring aan de Weteringsschans overviel om verzetsmensen te bevrijden. Dinsdag zijn elders in Amsterdam ook Stolpersteine geplaatst voor Mina Sluijter, Samuel Hoepelman en Willem Arondéus. Het COC gaat later nog vijf gedenkstenen plaatsen voor mensen die lesbisch of homoseksueel waren en Joods of verzetsstrijder.

Stolpersteine, gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig, zijn messing steentjes waarmee slachtoffers van het nationaal-socialisme worden herdacht. In Nederland zijn in totaal ongeveer 8500 Stolpersteine geplaatst.

DeWestkrant